Najtužnije SRPSKO ime: Veoma je popularno, ali kada pročitate njegovo značenje, nećete ga dati svom detetu

Veoma je često u Srbiji, ali i ostalim zemljama u regionu, poput Hrvatske, Bosne i Crne Gore

Nakon opšteg trenda da roditelji u Srbiji za buduću decu biraju kratka imena koja potiču sa Zapada, polako se u naše društvo vraća običaj davanja tradicionalih, srpskih imena. Jedno od tih jeste i Nenad, međutim, njegovo značenje će vas naterati da se više puta zapitate pre nego što vašeg mališana nazovete tim imenom.

U biranju tradicionalnih imena budući roditelji često misle na svoje pretke, pa decu oslovljavaju sa imenima njihovih baka i deka, međutim, protokom vremena se menja i njihovo značenje.

Verovatno najbolji primer takvog starog, a i danas popularnog imena je ime Nenad.

Ime Nenad se smatra izvornim srpskim imenom. Veoma je često u Srbiji, ali i ostalim zemljama u regionu, poput Hrvatske, Bosne i Crne Gore.

Veruje se da ovo ime potiče od negacije glagola “nadati” ili “očekivati”. Ono se uglavnom davalo deci koja su došla na svet “nenadano”, “iznenada”, tj. čije rođenje nije planirano. Najčešće je to bilo u situacijama kada majke ostanu u drugom stanju u poznijim godinama.

Prema tumačenju pojedinih etnologa, ovo muško ime vodi poreklo od negacije glagola “želeti” i doslovno označava neželjeno dete, a posebno je interesantna činjenica da je ovo jedno od retkih muških imena kod nas, a koje nema izvedeni ženski oblik imena, piše alo.rs.

Comments are closed.