Devetorke koje je rodila Halima su dobro, o njima brine 20 medicinskih sestara

Devetorke koje je u Maroku rodila Halima Kise (Cisse) nalaze se pod nadzorom ljekara u Kazablanki i svakim danom su sve bolje.

Halima je putem carskog reza rodila pet djevojčica i četiri dječaka, a o njima brine ukupno 20 medicinskih sestara, deset u dnevnoj i deset u noćnoj smjeni. Na čelu tima nalazi se medicinska sestra Sumeja al-Arkubi (Sumeyye al-Arkubi).

Majka je uz njih

Ona je u razgovoru za Anadoliju govorila o brizi i zdravstvenom stanju beba koje posjećuje svaki dan.

– Nakon posjete, djecu hranimo, mijenjamo pelene, provjeravamo temperaturu i dajemo lijekove ukoliko je to preporuka ljekara – pojasnila je ona.

Kaže kako je stanje beba dobro.

– Svakim danom sve su bolje. Dobro je što su počeli dobivati na težini – rekla je Arkubi koja je dodala kako i majka svako jutro vidi svoju djecu i hrani ih mlijekom.

Svakodnevna briga

Čitav medicinski tim posebnu pažnju posvećuje devetorkama i brine se o njima kao da su im vlastita djeca.
v
– Svaki dan smo s njima. Kada im je zdravstveno stanje dobro, radujemo se kao da su naša vlastita djeca. I sama sam vrlo sretna što se brinem o njima. Ponosna sam na uspjeh moje zemlje kada je u pitanju rođenje i briga o bebama – kazala je ona.

Halima Kise, iz Malija, nakon pretraga u Bamaku i pokazatelja da nosi sedmorke, 30. marta prevezena je u Maroko. Ova 25-godišnjakinja je 4. maja, na iznenađenje ljekara, rodila devetorke umjesto sedmorki, kako su pokazivale pretrage.

Comments are closed.