VELIKA KLADUŠA // Savjetnika sve više a načelnika nigdje na vidiku

Općepoznata je činjenica da velikokladuški načelnik Fikret Abdić u posljednje vrijeme rijetko boravi na radnom mjestu, a samim tim i ne obavlja funkciju za koju je izabran na posljednjim izborima. Najočitiji primjer je da ne prisustvuje sjednicama vijeća, kao da i ne podnosi Izvještaje o radu, što mu je zakonska obaveza. Umjesto njega poslove obavljaju ovlaštenici, a najviše ovlaštenja, kako to biva, prenio je na sina. Pored troje ovlaštenika tu je i čitav tim raznoraznih savjetnika u kojem se nalazi 7 osoba različitih zanimanja (od tjelohranitelja do poljoprivrednih inžinjera), piše trendradio.ba.


Ako znamo da bruto primanja svakog od savjetnika (plata, dodatak na radni staž, topli obrok i doprinosi) iznose oko 4.500 KM mjesečno, lako je izračunati da godišnji izdaci za sedam savjetnika iznose oko 370.000 KM. Ovaj iznos sredstava je i više nego dovoljan za kupovinu novog opremljenog vozila za vatrogasnu jedinicu, koja ima katastrofalan i potpuno zastarjeli vozni park. Godinama kladuška javnost polemiše o neophodnosti kupovine vozila, međutim zbog drugih prioriteta u budžetu za ovu stavku nema sredstava.

Ovaj iznos sredstava koji se daje za savjetničke plate, vjerovatno bio dovoljan i za uređenje prvog sprata Centra za kulturu koji se gradi već 11 godina. S obzirom na političku kombinatoriku u velikokladuškom vijeću, ima naznaka da bi se broj savjetnika čak mogao povećavati, a sve to zavisi od ucjena koalicionih partnera Laburističke stranke.
Dokle će se ići u ustupcima ako i drugi partner u koaliciji zatraži reciprocitet u savjetničkim ili drugim pozicijama? Sve su prilike da će budžet služiti za obezbjeđivanje plata silnim savjetnicima i dotaciji za Komunalije.


Vladajućoj stranci u trenutnoj situaciji sve odgovara, pa čak i partneri za koje su prošle godine govorili da su kriminalci, izdajnici, politički patuljci. Sve sa jednim ciljem, održavanje načelnika u stolici u kojoj faktički i ne sjedi od posljednjih izbora. Dokle će funkcionirati ovaj “brak iz nužde”, vidjećemo u narednom periodu.

M. Sarajlija/Trend radio

Comments are closed.