Premijer USK potvrdio: “Ne znamo gdje se nalazi 55 migranata zaraženih koronavirusom koji su napustili kladuški Miral”

Na današnjem sastanku 0PERATIVNE GRUPE za situaciju sa migrantima na području USK potvrđeno je da su u proteklim danima svi korisnici usluga centra Miral u Velikoj Kladuši testirani na koronavirus, te da je stiglo 135 pozitivnih.

“Ta informacija je tačna, međutim posebno je zabrinjavajuće što je 55 zaraženih migranata nakon toga napustilo kamp i uputilo se u NEP0ZNAT0M pravcu. To je NED0PUSTIV PR0PUST međunarodnih i zašt**rskih agencija i ostalih agencija koje upravljaju centrom. Zbog toga apelujemo i na KT USK da reaguje po ovom pitanju i ispita odgovornost za ovakvo UGR0ŽAVANJE zdravstveno, epidemiološke situacije u našem kantonu”, kazao je premijer USK-a Mustafa Ružnić.

Dodao je i kako je zatražena pomoć nadležnih državnih institucija u pronalasku adekvatnog prostora za liječenje ljudi sa težom slikom, S 0BZIR0M  na PRE0PTEREĆEN0ST gradskih i općinskih domova zdravlja, te KANTONALNE B0LNICE u Bihaću.

“Jednostavno nam je potrebna P0M0Ć u liječenju migranata pozitivnih na koronavirus, jer mi više NE RASP0LAŽEM0 nikakvim kapacitetima. Nadamo se adekvatnoj reakciji, kako bismo na odgovarajući način mogli pružiti P0M0Ć ljudima sa teškom slikom”, riječi su premijera Ružnića.

Zbog povećanog broja zaraženih korisnika usluga prihvatnih centara, na sastanku grupe najavljeni su i pojačani NADZ0R i kontrola, odnosno onemogućavanje ulaska migranata u Unsko-sanski kanton.

Comments are closed.