U SUSRET SJEDNICI SKUPŠTINE ZA BUDŽET // Lokalne zajednice čekaju investicije, borci naknade: Na Budžet čeka nova zgrada Policijske stanice u Bužimu, naknade preko 300 boraca, sredstva za spomenike Ćorkovača i Breza

U ponedjeljak će biti održana sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj je između ostalog planirana rasprava o Budžetu Unsko-sanskog kantona za 2021. godinu.

U prvom redu onih koji čekaju usvajanje ovog dokumenta svakako su budžetski korisnici, odnosno uposlenici u obrazovanju, policiji, upravi, a svoj interes su izrazili i saopćenjima za javnost proteklih dana. Oni su tražili od zastupika u Skupštini USK da politiku i politička previranja ostave sa strane, s obzirom da je Budžet od iznimnog značaja za život i funkciju, i ne bi trebao biti predmet političkih nesuglasica.

Na usvajanje Budžeta čekaju i lokalne zajednice, a svoju zastupljenost u budžetima viših nivoa u značajnom obimu ima i Općina Bužim. Možda je razlog značajnije zastupljenosti i činjenica da u Skupštini Unsko-sanskog kantona Općinu Bužim predstavljaju četiri zastupnika.

Tim povodom smo kontaktirali jednog od njih, Bunić Agana, koji nam je kazao kako je u protekloj godini, Općina Bužim dobila značajna sredstva kada je riječ o infrastrukturnim projektima, dok je u 2021. godini između ostalog planirana i izgradnja nove zgrade za Policijsku stanicu Bužim, spomenici Ćorkovača i Breza, tu su i naknade za demobilisane borce, a njih 300 dolazi iz Bužima, zamjena kompletne stolarije na MSŠ Bužim.

“Imamo veoma težak period i izazove u domenu zdravstva i sigurnosti. Naša policija pored nedaće koja je zadesila cijeli svijet, pandemije korona virusa, uz svakodnevne poslove, nosi se i sa migrantskom krizom. Pored činjenice, da smo u obavezi, kako onoj zakonskoj, tako i moralnoj da im isplatimo plate, mi moramo da se potrudimo i da poboljšavamo uslove rada onima koji nose najviše tereta. Posebno mi je drago da su Vlada i Ministarstvo unutrašnjih poslova planirali izgraditi potpuno novu ygradu ya Policijsku stanicu u Bužimu što je samo početak ovakvih ulaganja u poboljšanje uslova rada, slične aktivnosti očekujemo i u drugim općinama u narednom periodu. Ne znam ko može da ne podrži ovakve i slične prijedloge u ponedjeljak, ovdje posebno mislim na kolege i kolegice iz Bužima, na kolegicu Najlu, kolege Zikriju i Nisveta. Nadam se da će prevladati razum, a ne neki stranački ciljevi iz centara politika kao što su Sarajevo ili Bihać.”, kazao je Agan Bunić.

Sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona je zakazana za ponedjeljak, 30 zastupnika glasa za najvažniji dokument, o kojem ovisi isplata plata, socijalnih naknada, stipendija, rada policije, obrazovanja, a šta će se dogoditi, ostaje nam da vidimo.

Comments are closed.