U BUŽIMU ODRŽANA IZVJEŠTAJNA SKUPŠTINA BZK „PREPOROD“: Predavanjem Adnana Softića obilježena 190. godišnjica Pokreta za autonomiju Bosne (FOTO)

U subotu, 3. aprila 2021. godine u Bužimu je održana Izvještajna skupština Bošnjačke zajednice kulture „Preporod“ Bužim. Događaj je to koji se kontinuirano organizira već godinama unazad. Unatoč pandemiji korona virusa, rukodstvo „Preporoda“ u Bužimu odlučilo je izvjestiti članove Skupštine o rezultatima rada, te godišnjem finansijskom izvještaju za proteklu, 2020. godinu. Shodno preporukama kriznih štabova, broj prisutnih bio je limitiran, tako da je Skupštini prisustvovalo 28 osoba, koje su se strogo pridržavale preporuka u vezi dezinfekcije ruku, nošenja maski, te propisnog rastojanja.
U uvodnom dijelu prisutnima se obratio predsjednik Skupštine Muhamed Kržalić, koji je zajedno za zapisničarem Lejlom Šahinović evidentirao prisustvo, ustvrdio postojanje kvoruma te prezentirao plan rada Izvještajne skupštine. Nakon njega, skupu se obratio predsjednik Preporoda Amir Sijamhodžić, koji je putem video prezentacije prezentirao prošlogodišnji rad.

U nizu aktivnosti koje je Preporod realizirao u toku 2020. godine Sijamhodžić je posebno naglasio uspješno izvršenu preregistraciju društva, potom naveo najvažnije kulturne sadržaje u organizaciji Preporoda, poput promocija triju knjiga, izložbe slika i grafika Seada Emrića, zatim književnih i likovnih priredbi, te komemoracije preminulom članu Preporoda, novinaru i fotografu Nedžibu Vučelju. Prikazanom prezentacijom posebno su dominirali kadrovi sa četiri stručne ekskurzije: u Ljubljanu, potom u Fojnicu, Martin Brod te Gornje Podrinje i Istočnu Hercegovinu.
Nakon Izvještajne skupštine uslijedilo je predavanje profesora historije i geografije Adnana Softića, a na temu Husein-kapetan Gradaščević – najznačajniji Bošnjak 19. stoljeća. U 45 minuta izlaganja profesor Softić iznio je najznačajnije činjenice vezane za Husein-kapetana Gradaščevića te općenito navedeni Pokret koji je svoju kulminaciju imao u proglašenju Autonomije Bosne 12. septembra 1831. godine na Bošnjačkom saboru u Carevoj džamiji u Sarajevu. Svrstavajući ga među devet najznačajnijih Bošnjaka u povijesti, u društvo Kulina Bana, bana Stjepana II, kralja Tvrtka I Kotromanića, potom Isa-bega Ishakovića i Gazi Husrev-bega, te Mehmeda Spahe, Džemala Bijedića i Alije Izetbegovića, profesor Softić je ustvrdio da je Husein-kapetan Gradaščević jedan od najmarkantnijih bošnjačkih vojnih, političkih i diplomatskih lidera u cjelokupnoj bošnjačkoj povijesti. To je potkrijepio konkretnim činjenicama o njegovom kvalitenom obrazovanju, dobroj upućenosti u vojne i političke tokove u zemlji i regionu, vrlo tolerantnim odnosima prema nemuslimanskim stanovništvom Bosne, kao i briljantnim moralnim i kakarternim osobinama koje su ga kraslile. Predavanje o kapetanu Gradaščeviću bilo je popraćeno i kratkim dokumentarnim filmom Zmaj od Bosne iz rubrike Tarih, u produkciji TV Sarajevo. Navedeni kulturni događaj završen je zakuskom u kafeteriji Islamskog kulturnog centra a koju su pripremile vrijedne članice Preporoda.

Comments are closed.