Skupština USK nije imenovala Upravni odbor Univerziteta u Bihaću: Da li je na pomolu blokada Univerziteta i pod znakom pitanja naredna akademska godina na Univerzitetu u Bihaću?

U toku je sjednica Skupštine Unsko-sanskog kantona, na kojoj su zastupnici raspravljali o prijedlogu Vlade za imenovanje Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću.

Zbog nepostojanja Upravnog odbora, ne može se donijeti financijski niti plan javnih nabavki. Još u jedanaestom mjesecu prošle godine, ostali su bez ugovora o fizičkom osiguranju objekata, pokretne I nepokretne imovine, vrijedne deset miliona eura. Zbog nepostojanja štamparske usluge, onemogućeni su ispuniti primarnu zadaću, odnosno studentima uručiti upisni materijal, indeks ili diplomu, niti mogu organizirati njihovu promociju.

Odluku o pokretanju ovih procedura donosi Upravni odbor jer potrebna novčana sredstva nadilaze ovlasti rektora. Što je još gore, prethodni Upravni odbor otvorio je sve te procedure, a da bi se realizirale ili obnovile neko ih mora, uspješno ili neuspješno zatvoriti.

Prošle jeseni otvoreni su i konkursi za izbor i imenovanja svih dekana i prorektora. Senat i vijeća fakulteta usaglasili su liste kandidata, ali ni one nisu potvrđene.

Nažalost, neusvajanjem Odluke o imenovanju Upravnog odbora Univerziteta u Bihaću, vrlo vjerovatno će propasti i milion KM vrijedni projekti, bitni prvenstveno studentima. Neki od njih, u ukupnoj vrijednosti od 250. 000 maraka raliziraju se s Ministarstvom civilnih poslova BiH, Ministarstvom obrazovanja i predstavnicima ERASMUS PLUS Programa. Sva ta sredstva mogla bi biti vraćena, a voditelji projekata odnosno profesori mogli bi se naći na listi nesposobnih akademskih radnika.

Comments are closed.