Skupština USK ne zasjeda mjesecima – plata uredna

Skupština Unsko-sanskog kantona zbog nepostojanja većine ne zasjeda mjesecima. Kako nisu u skupštinskim klupama zastupnici svoje stavove ovih dana iznose na pres-konferencijama. Uglavnom da kažu da su za blokadu vlasti krivi oni drugi, odnosno treći, objavljuje FTV.

U Skupštini USK SDA i NES imaju po devet zastupnika. Kako neće jedni sa drugima ni po koju cijenu, ključ je u rukama SDP-a koji ima pet zastupnika i zasada podržava Ružnićevu Vladu, ali i u rukama takozvane nesvrstane petorke, odnosno zastupnika Naše stranke i Pomaka, koji nezvanično, sa SDA, rade na novoj koaliciji.

Bernada Jukić-Kličić ove je godine bila na privremenom radu u NES-u, podržala Budžet i rekonstrukciju vlade i isključena iz SDA. Sada se vratila i SDA opet ima devet zastupnika. Žele novu vladu.

„USK je potrebna promjena vlasti i nova vlada i mi smo ubijeđeni da u Skupštini USK u svim strankama ima mudrih i svjesnih zastupnika i koji će biti spremni da zaustavimo sve negativne trendove“, kaže Jasmin Musić, zastupnik SDA u Skupštini USK.

Spremni su i na suradnju sa bivšim NES-ovim partnerima koji su sada takozvani „nesvrstani“ u Skupštini USK, i koji tvrde da rade na formiranju većine, ali bez SDA i bez NES-a, što je matematički neizvodivo.

„Za sada nas pet kao nekakav blok ili grupa nemamo zvaničnih pregovora sa nijednom stranom sada čekamo SDP da vidimo da li ovo stanje za njih ok, da li pristaju da to sve tako ide“, kaže Zikrija Duraković, zastupnik Pomak u Skupštini USK.

Iako su iza kamere SDA i petorka zajedno, ipak ne mogu formirati većinu bez SDP-a, na čije ruke računaju i u NES-u.

„Ako me pitate šta ćemo odlučiti mi ćemo odlučiti u korist građana nećemo dozvoliti blokadu budžeta i da sve ono što bude ide početkom naredne godine budeu šah mat poziciji NES-a i SDA“, izjavio je Razim Halkić, predsjedavajući Skupštine USK.

U Nesu računaju čvrsto na svojih devet, SDP-ovih pet i nezavisnog Nisveta Jusića koji je donedavno bio u Nezavisnim bloku. Intenzivno tragaju za 16-tom rukom.

„Mi uveliko vršimo pregovore ta petorka je taj dio naših zastupnika sa kojima se može razgovarati da odluče kako žele raditi zadnju godinu mandata i koje su to strateške stvari koje žele raditi“, rekao je Mustafa Ružnić, premijer USK.

18 je zastupnika u radnom odnosu, a 12 na paušalu u Skupštini Unsko-sanskog kantona i mjesečno budžetske korisnike koštaju više od 60.000 maraka. U protekla četiri mjeseca radili su jedan dan.

„Jučer im je bila plata dobra plata 2.500 do 3.000 i ja primam ja gledam da opravdamo mi gledamo da opravdamo i ne znam hoće li vratiti jer su dobili za deveti mjesec kada nisu došli ni na jednu sjednicu“, tvrdi Agan Bunić, zastupnik NES u Skupštini USK.

S obzirom na to da se Vlada niti ruši niti imenuje na press koferencijama jasno je da traženih 16 nema niko. Da li postoji većina znat će se kada i ako neko sazove sjednicu Skuopštini na kojoj će makar usvojiti dnevni red.

Comments are closed.