ŠEMSUDIN DEDIĆ SE OBRUŠIO NA KRAJIŠKE VLASTI: “Rado ste primali donacije za migrante, a sad ste promijenili mišljenje”

Zastupnik SDA u Parlamentarnoj skupštini BiH Šemsudin Dedić rekao je na jučerašnjoj sjednici Predstavničkog doma da je potrebno PREDL0ŽITI zaključke za otvaranje migrantskih centara u drugim dijelovima BiH zašto se zajednički svi trebaju zalagati.

On je nazvao populističkim zaključke ASDA Jasmina Emrića u kojima on tvrdi da Bira ne treba biti migrantski centar. Također, Dedić je iznio stav da opcija nas*lnog povratka migranata u Biru nikada nije postojala, niti bi je on kao takvu podržao.

“Vlasti na području Unsko-sanskog kantona smatrale su da će migrantska kriza potrajati nekoliko mjeseci, vrlo rado su primale donacije i dobro sarađivale sa međunarodnim organizacijama. Nakon toga dale su prešutnu saglasnost Vijeću ministara BiH za donošenje odluka o privremenim prihvatnim centrima u našem kantonu, a nakon 2 godine promijenile mišljenje”, kazao je Dedić.

Kako je rekao, vlasti USK nisu pitale građane i nisu se PR0TIVILE prilikom otvaranja centara zato što su pojedinci na određen način imali privilegije zapošljavanja sa visokim platama u Međunarodnoj organizaciji za migracije (lOM).

Između ostalog, Dedić je tražio od Ministarstva sigurnosti da od međunarodnih i domaćih institucija prikupe i objave podatke o analitici utroška svih sredstava koja su namijenjena kao pomoć u rješavanju migrantske krize.

“Vlada FBiH je u 2019. godini doznačila 4 miliona KM za podršku u rješavanju migrantske krize, a Vlada Unsko-sanskog kantona još nije dostavila odgovor o utrošku ovih sredstava.

Na kraju je inicirao da ministarstvo sigurnosti ubrza izgradnju privremenog prihvatnog kampa na Lipi kako bi najkasnije u naredna tri mjeseca svi migranti iz urbanih dijelova Grada Bihaća bili izmješteni i stavljeni pod kontrolu nadležnih institucija. Pored toga, u cilju rješavanja ove humanitarne i sigurnosne situacije, zatražio je da se migrantski centri otvore i u drugim dijelovima BiH, a podrška Vijeću ministara BiH u narednom periodu ovisit će, između ostalog, i od načina budućeg rješavanja migrantske krize.

Podsjećamo, zastupnik Dedić je bio sudržana prilikom usvajanja zaključka na sjednici Predstavničkog doma  kojim bi se onemogućio povratak migranata u Biru.

Comments are closed.