Samo u ovom dijelu USK? SDA i SDP, ipak, mogu i žele zajedno

Zakazana je konstituirajuća sjednica Općinskog vijeća Ključ, na kojoj se očekuje da će novu većinu predvoditi načelnik i donedavno njegov protukandidat, piše Oslobodjenje.

U općini Ključ očekuje se zaokret od ranije politike i formiranje drugačije koalicije od one s kantonalnog nivoa, gdje je SDP u vlasti s A SDA.

Stranka Narod i pravda koja je, osvojivši pet vijećničkih mjesta u Ključu, postala nova politička snaga ove općine, oštro se usprotivila takvim pregovorima.

Nema tajni

– SDA i SDP idu zajedno u vlast s koalicijom koju, bojimo se, neće nikad ozvaničiti niti joj dati neki validan dokument. Neće iz razloga što se boje vas koji ste ih birali, boje se svojih šefova u Kantonu i u Sarajevu i boje se sami sebe, jer to nije ono što su pričali kada su od birača tražili glas, saopćeno je iz NiP-a.

Iako priznaju da nisu protiv ovakve koalicije, Narodu i pravdi najviše smeta način na koji se ona stvara.

– Nije tu ništa tajno, niti ima potrebe za tajnošću, kazao je predsjednik SDA Ključa Jasmin Musić jučer za Oslobođenje, osvrćući se na prozivke iz NiP-a.

Naredne sedmice mogla bi biti zakazana i sjednica Skupštine USK-a i to na zahtjev trećine poslanika, većinom iz kluba SDA i Pomaka

Ključ je mala sredina s puno lokalnih problema, što je ove stranke ponukalo da naprave nešto što je stabilno i što po političkoj liniji ima konekciju na kantonalnu i federalnu Vladu, objasnio nam je Musić, koji je do jučer bio protukandidat svom kolegi načelniku SDP-a Nedžadu Zukanoviću.

Iako pregovori između dvije stranke nisu okončani dogovorom, Musić je zadovoljan što su animozitete ostavili po strani da bi se razgovaralo o najboljem interesu općine koju zajednički zastupaju.

Ipak, SDP je mogao birati da pravi koaliciju i s NiP-om, ali ih je nedavno završena i oštra izborna kampanja jako udaljila. Što se tiče njihovog dosadašnjeg partnera – A SDA, oni su napustili pregovore za većinu u Ključu čim se SDA uključila u njih. Sada SDP sa šest i SDA sa sedam vijećničkih mjesta mogu sami imati većinu, da ne uključuju i druge.

– Kada je vojska mladih ljudi okupljena oko Naroda i pravde u Ključu napokon vratila nadu u nešto drugačije, tada nam “tmurna politika” lupi šamar i kaže da, ipak, još živimo u BiH i da je sve moguće, stoji u saopćenju NiP-a Ključ.


Ključ bi u petak trebao dobiti novi saziv lokalnog parlamenta

Rok do petka

​Oni i dalje pozivaju vijećnike, pogotovo one iz SDA i SDP-a koji su im prilazili negodujući zbog spomenutih pregovora, da ne dopuste realizaciju koalicije.

Ako do petka SDP i SDA zaključe koaliciju na lokalnom nivou, biće očekivano da se to, na neki način, odrazi na kantonalni nivo. Predsjednik SDA Ključ Jasmin Musić kazao nam je da se time nisu bavili, da u pregovorima nisu izlazili iz konteksta Ključa.

Comments are closed.