OTKRIVAMO KO SU PROFESORI KORISNICI I VLASNICI STANOVA // Vlada USK zbog pojedinih profesora Univerziteta u Bihaću duguje za stanove i korištenje istih preko milion KM (FOTO)

Unsko-sanski kanton je bogat svojim prirodnim resursima, ali i svim drugim materijalnim blagodatima s obzirom kako i ko sve upravlja imovinom Kantona i na koji način se prema takvoj imovini ponašaju oni od kojih očekujemo da nam budu učitelji, nastavnici i profesori i u tome, u odnosu prema državi i davanju državi.

Međutim, oni su očigledno postali prvaci u tome, ali u negativnom smislu. Na jednoj od posljednjih sjednica Vlada USK je raspravljala o Informaciji u vezi rješavanja pravnog statusa stanova na Ozimicama II (Blok-l l-D-3) koji su knjigovodstveno evidentirani na Ministarstvu obrazovanja, nauke, kulture i sporta i 4 stana u vlasništvu Vlade Unsko-sanskog kantona.

U navedenoj informaciji stoji da postoji presuda, kojom tuženi Unsko-sanski kanton, dužan tužitelju JU Stambeni fond Općine Bihać(JU Stanouprava Bihać) platiti iznos od 378.266,24 KM sa zakonskom zateznom kamatom od 9.2.2002. godine do isplate i na ime parničnih troškova iznos 20.000,00 KM. U aktu JU Stanouprava Bihać broj: 27911/20 od 09.10.2020. godine navodi se da ukupna dugovanja na dan 3l.07.2016. godine iznose 1.065.516,79 KM.

Možda više od jednog cijelog miliona boli činjenica da se na spisku korisnika ili vlasnika stanova nalaze profesori Univerziteta u Bihaću, koji su očigledno zloupotrijebili određena prava, zakonske propise.

Ne radi se ovdje vrlo vjerovatno o krivičnoj odgovornosti profesora, ali je moralna odgovornost istih sada i više nego izražena, posebice onih za koje znamo koliko im je potrebno ili ne ovakvo stanarsko pravo, i na koji način su ga dobili.

Iz Izvještaja Sektora za računovodstveno-finansijske poslove i poslove operativne jedinice trezora proizilazi da su tri korisnika ispoštovali odredbe ugovora i isplatili sredstva za otkup stana (Duraković Mehmed, Štulanović Muharem i Džankić Nejra).

U nastavku objavljujemo spisak korisnika i vlasnika prava:


Comments are closed.