OČEKIVALO SE SLIČNO I OD NOVE VLADE U USK PRIJE 2 GODINE, ALI NIJE SE DOGODILO // Forto pred kamerom potpisao krivičnu prijavu zbog nabavke rentgen aparata

Sve se, kako je kazao, dogodilo krajem prošle godine dok je zdravstvenim sistemom harao drugi talas zaraze koronavirusom, u novembru 2020. godine

Edin Forto, premijer KS, objavio je na svom Facebook profilu video u kojem objašnjava spornu nabavku dva rentgen aparata u Domovima zdravlja KS, a koja se kako je rekao, čak i ne koriste.

– U Domovima zdravlja KS zatekli smo dva rentgen aparata, a svaki od njih je plaćen po 150.000 KM bez PDV-a. Nabavljeni su tako što je preskočena standardna procedura javne nabavke. Nije bio tender pa da se firme jave nego je direktno pozvana samo jedna firma. S tom firmom je u roku od dva dana zaključen ugovor. Ona je isporučila te rentgen aparate po ovoj cijeni – pojasnio je Forto.

Sve se, kako je kazao, dogodilo krajem prošle godine dok je zdravstvenim sistemom harao drugi talas zaraze koronavirusom, u novembru 2020. godine.

– Moglo se razumjeti da se nabavljaju po hitnoj proceduri s jednim dobavljačem jer je hitno i sistem je napregnut, ljudi umiru i vrlo teško se boriti, potrebni su. To bi bilo razumljivo, ali šta se desilo, kada su stigli u domove zdravlja, jedan je otvoren nakon dva mjeseca, a drugi nikada nije otvoren, stoji spakovan u Domovima zdravlja – kazao je Forto.

Pojasnio je da se nabavka opravdala hitnošću, a da se onda ispostavilo da nije bilo toliko hitno.

Cijenu je uporedio sa sličnim rentgen aparatom koji se nalazi u drugom Domu zdravlja i potpisao krivičnu prijavu.

– Drugi dom zdravlja, izvan KS, je nabavio rentgen gotovo identičnih tehničkih karakteristika po 60.000 KM nižoj cijeni. Suštinski, koristeći se hitnošću postupka i pandemijom kao izgovorom budžet KS je oštećen za 100.000 KM. Nisu imali odobrenje Upravnog odbora niti kantonalnog Kriznog štaba. Jednostavno su odlučili nabaviti skupe aparate i manje-više ih koristiti – kazao je Forto te najavio da će potpisati krivičnu prijavu protiv odgovornih u ovom slučaju.

Slične stvari su se očekivale i od današnje Vlade USK, kada su nakon smjene bivše Vlade na čelu sa Rošić Huseinom došli na čelo USK. Prije smjene, dvije godine su gromoglasno pričali o sumnivim radnjama tadašnje vlasti, pa i danas primjera radi znaju napomenuti kako se nije vraćao kredit za vrijeme Vlade Rošić Huseina, što je potpuno nezakonito, međutim, da li je premijer Ružnić uradio sličan korak kao Forto, koliko je takvih koraka napravio i zašto to javnost ne zna? Ukoliko nije, da li to znači da Vlada Rošić Huseina nije imala nezakonitih radnjih kako je tadašnja opozicija govorila i da li se možda treba neko ispričati? Opoziciono djelovanje nije iznošenje laži i klevete, a ukoliko su govorili istinu, da li su poduzete radnje u smislu krivičnih prijava i koliko je takvih radnji poduzeto, kada će javnost biti upoznata?

Comments are closed.