KUHA SE U KRAJINI // Pregovori za opoziv načelnika Velike Kladuše, Fikret Abdić već tri mjeseca ne dolazi na posao …”

Iz SDA kažu da su razgovarali s Našom strankom o postupku opoziva Abdića, ali se plaše da je riječ o populističkom potezu

Načelnik Općine Velika Kladuša Fikret Abdić, koji je privođen prošle godine u akciji Mreža, a nedavno se izjasnio da nije kriv u predmetu za zl**potrebu položaja koji se vodi protiv njega u Kantonalnom sudu Bihać, suočava se i s pokušajem opoziva u Općinskom vijeću Kladuše.

Svi ili niko

Prema riječima Amira Purića, vijećnika Naše stranke, opoziv je opravdan jer je Abdić izgubio povjerenje većine, njegovi izvještaji se ne usvajaju, nije prisustvovao uživo nijednoj sjednici Vijeća, a posljednja tri mjeseca i ne dolazi na posao u svoj kabinet.

Stabilnu većinu u Općinskom vijeću Velika Kladuša Fikret Abdić je davno izgubio, ali je ni opozicija na drugoj strani nema

– Pozivamo vijećnike da potpišu inicijativu postupka opoziva nakon čega bi građani imali priliku da se i izjasne žele li i dalje imati načelnika koji ne radi svoj posao – kazao je Purić, predsjednik Kluba NS-a, koji ima dva vijećnika.

Poslije Abdićevih laburista najbrojniji klub ima SDA s pet vijećnika.

– Mi ćemo je podržati, ali inicijativa nije dobro pripremljena, pogotovo je problem okupiti natpolovičnu većinu za nju. Iz tih ra*loga se bojimo da Naša stranka ne povlači samo jedan populistički potez bez stvarnih izgleda za uspjeh. Treba nam 15 glasova, a Naša stranka i mi imamo tek sedam. Čak i za sazivanje vanredne sjednice Vijeća treba nam 10 potpisa. Mi jesmo razgovarali s Purićem, ali smatramo da to treba da bude inicijativa svih stranaka opozicije, ne može to biti samo njihova inicijativa – kazao nam je Asmir Ćufurović iz SDA Velike Kladuše.

Prema njegovim riječima, problem su pojedinci vijećnici iz klubova DNZ-a i Naroda i pravde koji su interesno vezani za načelnika Abdića.

Podsjećamo, sve stranke opozicije izuzev NiP-a su na posljednjim izborima imale zajedničkog kandidata protiv Abdića, ali nisu uspjele da ga pobijede. Rukovodstvo NiP-a nije imalo povjerenja u takvu koaliciju da bi na kraju, a poslije izbora, jedan njihov vijećnik postao presudni glas podrške načelniku i većini s laburistima.

​Čemu najave?

– Ključna su četiri glasa koja bi se trebala pridobiti za ovu inicijativu za opoziv načelnika. Nadam se da se zaista radi o ozbiljnom postupku i da će klubovi stranaka sjesti da razgovaraju o ovim mogućnostima, a ne ovako ad hoc, da se unaprijed najavljuje u medijima – naglasio je Ćufurović.

Zakon u BiH ne predviđa drugu mogućnost opoziva načelnika osim natpolovične većine glasova u Vijeću. Čak i ako bi se klubovi složili i izglasali opoziv Fikretu Abdiću, morali bi onda u roku od 60 dana raspisivati vanredne izbore u Velikoj Kladuši.

Comments are closed.