Ilma Ogrešević proučila hafisku dovu: Prva hafiza Medžlisa islamske zajednice Bihać

U džamiji bihaćkog naselja Brekovica proučena je hafiska dova Ilme Ogrešević, prvoj bihaćkoj hafizi, ali i jednoj od najmlađih u BiH. Ilmin muhafiz, mentor u učenju je bio Muftija bihaćki i profesor u medresi, hafiz Mehmed ef. Kudić. Kako je ovom prilikom kazao ef. Kudić, za ljude u Krajini i bihaćkom muftijstvu je važno da se ovdašnji mladi učenici i studenti, na ovaj način, kroz pamćenje vraćaju Kur’anu, recitiraju, razmišljaju o Kur’anu, da poučavaju druge Kur’anu.

Ilma Ogrešević je pred Komisijom za hifz posljednje ajete Kur’ana proučila u augustu prošle godine, te je tako stekla zvanje hafize. Kaže kako joj je bila velika čast sjediti u halki hafiza i znati da je jedna, te da slijedi Poslanika i u tome. Riječima ne može opisati kakav je osjećaj, i koji smiraj i rahmet Allah je stavio u prsa vjernika, kaže Ilma.

Kako je istakao zamjenik reisu-l-uleme Islamske zajednice u BiH prof. dr. Enes Ljevaković, trenutno se dešava svojevrsna renesansa hafiza u BiH, ali i u Krajini. U registru Islamske zajednice su upisana 524 hazifa i hafize. U Rijasetu su zadovoljni brojem hafiza u našoj sredini. U prošloj godini je bilo 49 novih hafiza, a u ovoj do ramazana su već proučene 24 hafiske dove. Do kraja godine se nadaju da će taj broj preći 50 novih hafiza, što je za IZ BiH veliki uspjeh.

Comments are closed.