Huremagić: Drage Krajiškinje i Krajišnici, potvrđeni smo kao najnepismeniji i najnekulturniji u BiH

Ramiz Huremagić, rođeni Cazinjanin, poznati društveni i sportski radnik, aktivista i pisac, komentarisao je odluku po kojoj su sredstva iz Vlade FBiH u oblasti kulture i sporta minimalno dodijeljena za projekte na USK. Uporedio je, između ostaloga Kupres, sa oko 5000 stanovnika na koji je upućeno sa federalnog nivoa skoro kao u Krajinu cijelu, sa skoro 300 hiljada stanovnika. A u Vladi FBiH, u ovom mandatu ima i ministar iz Krajine, Šemsudin Dedić, kadar SDA, koji je osim što je ministar u isto vrijeme i zastupnik u Parlamentu BiH, a sarajevski mediji su ga nedavno ocijenili i kao jednog od najćutljivijih zastupnika, bez skoro ikakvog doprinosa i aktivnosti u preko 2.5 godine mandata.

Objavu Ramiza Huremagića na FB donosimo u cjelosti:


“Samo da još jednom konstatujem ovu zastrašujuću istinu i predočim materijalne dokaze tome u prilog.

Drage Krajiškinje i Krajišnici, zvanično smo, i to po drugi put, potvrđeni kao NAJNEPISMENIJI i NAJNEKULTURNIJI u Bosni i Hercegovini.

Nakon Javnog poziva na državnom nivou za grantove za kulturu, gdje je na USK došlo sveukupno 38 hiljada KM, sada smo potvrdu dobili i iz Federalnog ministarstva kulture i sporta.

Od 1 miliona i 384 hiljade KM iz proračuna FBiH u 2021. putem „TRANSFERA ZA KULTURU OD ZNAČAJA ZA FEDERACIJU BIH (i BiH)“, na USK je došlo svega 27 hiljada KM.

Ovaj iznos je dodijeljen za smotre folklora četiri kulturno-umjetnička društva (od čega je jedno KUD sredstva dobilo za dva projekta) i jednom udruženju građana za projekt pod nazivom “Kulturne akcije”, šta god to trebalo da znači.

Ilustracije radi (i nemojte slučajno da kome padne na pamet da vrijeđa ove ljude i ovu manifestaciju) samo kosidba u Kupresu je dobila 18 hiljada KM kroz dva granta (12 hiljada općinskom načelniku i 8 hiljada za udrugu koja promoviše događaj) a općina Kupres je ukupno dobila 22 hiljade KM. Isto tako, ilustracije radi, općina Kupres ima populaciju od 5057 stanovnika (popis 2013.) dok USK ima populaciju od 299 343 stanovnika.

USK isto tako nema Međunarodnu koloniju skulptora Ostrožac (54. ove godine), nema festival scenskih umjetnosti Bihaćko ljeto (23. ove godine), Dane Skendera Kulenovića smo samoub*li, nemamo Centar za savremenu kulturu KRAK, nemamo Alterativni dom kulture u Velikoj Kladuši, čak nemamo ni borbe bikova na Miostrahu.

I tako vam boga dragog, nemojte samo sad početi sa komentarima kako nas Sarajevo ne voli. Ta argumentacija pada u vodu prije nego se i upotrijebi jer u tom Sarajevu sjede, zasjedaju i ministruju ljudi koje smo mi birali i poslali odavde tamo da nas predstavljaju.Ljudi, mi smo, naprosto, jedno nepismeno i nekulturno stado goveda koje hrane šačicom sijena. Tačka.

PS: ima odlična krema FarmGuard u poljoprivrednim apotekama protiv upale vimena, preporučuje se koristiti da manje boli dok nas muzu.”- napisao je na svome FB profilu Ramiz Huremagić.

Izvor:
Cazin.net

Comments are closed.