Grad Cazin šampion u zaštiti prirode u 2021. (FOTO)

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša koji se obilježava 4. juna, u Sarajevu u hotelu Hollywood održana je svečana ceremonija proglašenja pobjednika i dodijele nagrada „Šampioni zaštite prirode 2021“.
Zelene površine u Cazinu

Ovogodišnju kampanju je realizovao Centar za razvoj i podršku CRP uz podršku Evropske unije u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Nagrade su dodijeljene pobjednicima u kategorijama: grad/općina/opština, organizacije/NVO/fondacije, poslovni subjekti – preduzeća, fakulteti/škole/obdaništa, građanka i građanin – pojedinci i neformalne grupe građana – građanske inicijative.

U kategoriji grad/općina/opština pobijedio je Grad Cazin. U kategoriji poslovni subjekt pobijedio je J.P. Nacionalni park „Una“, Bihać. U kategoriji organizacije/NVO/fondacije pobijedilo je Udruženje građana „Eko-sport“ Šićki Brod, Tuzla. U kategoriji fakulteti i škole pobijedila je JU Prva osnovna škola Velika Kladuša. U kategoriji obadaništa pobijedilo JU „Dječije obdanište“ Banovići.

U kategoriji građanka i građanin pobijedio je Armin Amidžić iz Bihaća. U kategoriji neformalne grupe građana – građanske inicijative, pobijedila je grupa Rijeke Bosne i Hercegovine „Budi promjena“.

Zelene površine u Cazinu

Pobjednicima su dodijeljene plakete „Zlatna Tisa“ a priznanja je uručila Belma Baralija, uspješna mlada sportašica, novinarka i aktivistkinja u promociji zaštite prirode iz Mostara.

U ovogodišnjoj kampanji je u svim kategorijama učestvovalo 49 nominovanih kandidata koji su zajedno prikupili 24000 glasova. Pored priznanja, za najbolje je osigurano druženje uz koktel sa prisutnim zvaničnicima i domaćinima kao i promocija pobjednika u medijima i na društvenim mrežama organizatora kampanje.

Kampanja BH Green Awards 2021 realizirat će se u okviru projekta GreenWorks ZeleniRadovi – Uticaj civilnog društva na smanjenje zagađenja zraka i zemljišta. Projekat, čija je vrijednost 497.085 eura, finansiran je od strane Europske unije. Projekat realiziraju Centar za razvoj i podršku sa partnerima: Centar za ekonomski i ruralni razvoj (CERD) iz Laktaša i Mreža za ruralni razvoj u Bosni i Hercegovini (MRRBiH) iz Istočnog Sarajeva. Realizacijom projekta nastojimo pojačati uticaj civilnog društva u području zaštite okoliša i klimatskih promjena, izgradnjom kapaciteta OCD u ovim oblastima, njihovim umrežavanjem i javnom kampanjom.

Comments are closed.