Gradonačelnik Fazlić poručio ministru Cikotiću: “Nema ništa od otvaranja Bire, ukoliko se nastavite bahato ponašati, zatvorit ćemo sve centre na području Bihaća”

Na okruglom stolu o temi “Migrantska kriza – Bosna i Hercegovina 2020” koji je danas održan u Sarajevu, ministar Cikotić je rekao da bi Vijeće ministara BiH danas trebalo potvrditi odluku o proglašenju kampa Lipa za privremeni prihvatni centar.

– Postoji plan da iskoristimo kapacitete kampa Bira za smještaj migranata na dva do tri mjeseca dok Lipa ne bude spremna. Ovo je moguće rješenje ukoliko Vijeće ministara danas potvrdi odluku o proglašenju Lipe za privremeni prihvatni centar, izjavio je Cikotić

Kako nezvanično saznajemo, Vijeće ministara BiH razmatrat će plan mjera i aktivnosti za upravljanje migrantskom krizom u BiH, ali kamp Lipa i situaciji s migrantima u USK neće biti tema.

Takođe, ministar Cikotić je kazao da će lokalne zajednice, ukoliko ne prihvate Biru, snositi odgovornost ako se situacija s migrantima zakomplikuje dolaskom zime.

S druge strane, gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić je u izjavi za Federalnu televiziju kazao da grad Bihać godinama pomaže migrante i da će nastaviti pomagati, ali bahat odnos, kako međunarodnih organizacija, tako i domaćih institucija više se ne može izdržati.

– Ministar Cikotić je kazao da bi Biru otvorio na dva, tri mjeseca, odnosno onoliko vremena koliko je potrebno da se osposobi prihvatni centar Lipa. Poručio bih ministru Cikotiću da od Bire nema ništa. Imali su dovoljno vremena da od marta do danas da pripreme Lipu za zimu, ali očito, kako Ministarstvu sigurnosti BiH, tako i IOM-u, to nije bilo u interesu već je cilj bio izvršiti pritisak na Grad Bihać kako bi ušli u zimu i tako nas primorali da otvorimo Biru. Ponavljam, od toga nema ništa. Grad Bihać i Vlada USK, a nije naša nadležnost, izdvojili smo 500 hiljada KM za Lipu, a gore se ništa nije uradilo od marta do danas. Nećemo dozvoliti da nas ponovo prevare, a poručio bih im da će Gradsko vijeće Bihaća, ukoliko se nastave bahato ponašati kao do sada, donijeti odluku kojom će zatvoriti postojeće centre na području Bihaća, kazao je Fazlić.

Podsjećamo, prihvatni centar Bira je otvoren zbog teške situacije nastale uzrokovane koronavirusom. Međutim, posljednjih nekoliko dana šatori na Lipi se razomontiraju, a u grad Bihać svakodnevno pristiže veći broj migranata koji napušta Lipu.

Iz međunarodne organizacije IOM se ne oglašavaju konkretno povodom novonastale situacije, a s druge strane državne institucije se ponašaju kao da nije njihova nadležnost, te prebacuju problem na lokalnu zajednicu.

Nažalost, oni koji najviše trpe zbog ovakvog odnosa međunarodnih organizacija i državnih institucija su migranti i građani Bihaća.

Comments are closed.