CRNO NA BIJELO! Kako su migranti za tri godine podigli skoro 6 miliona KM u BiH ukoliko nemaju dokumente (FOTO)

Sanela Prašović-Gadžo, zastupnica SBB-a u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH, objavila je da je migrantima koji borave u BiH u protekle tri godine transferiran iznos veći od 5,8 miliona KM putem Western Uniona.

Ona je na Facebooku objavila novčane doznake iz Western Uniona na kojima je osim iznosa uplaćenih sredstava navedeno da su ih slali iz Pakistana, Afganistana, Maroka i Iraka u 2018., 2019. i 2020. godini.

“To je dio podataka koje sam pripremila za sutrašnju sjednicu koju će Komisija za sigurnost Parlamenta FBiH održati u Bihaću. Kao članica Komisije za sigurnost pripremila sam materijal za raspravu o tome kako osobe koje nelegalno borave u BiH i većina ih odbija vlastima u BiH i policijskim agencijama predočiti svoje identifikacione dokumente, istovremeno preuzimaju novčane transfere putem Western Uniona u bankama i poslovnicama pošte”, zapitala se.

Naime, kako je dodala, osobe da bi preuzele novac upućen putem Western Uniona moraju pokazati identifikacioni dokument. Navela je da će na spomenutoj sjednici predočiti i određene zaključke.

“Ako vas zanima koliko je pojedinačno po državama stizalo novca, onda je zanimljivo da je tokom 2020. najviše novca u BiH za osobe koje nelegalno dolaze u našu drzavu uplaćeno iz Maroka, čak 791.677,38 KM ili 511.189 USD. Iste godine iz Iraka je putem Western Uniona transferirano 502.526,17 KM ili 324.483 USD. Iz Afganistana je migrantima uplaćeno 387.080,00 KM ili 249.939 USD. Iz Pakistana je 2020. putem Western Uniona u BiH migrantima uplaćeno 278.033,11 KM ili 179.527 USD. Za 2019. i 2018. prikaz iznosa objavljujem u fotografiji ispod”, kazala je.

Za ove milionske iznose iznimno je važno da, kako je dodala, policijske agencije i Služba za poslove sa strancima BiH odgovore da li su znale za ove novčane doznake putem Western Uniona.

Ukoliko jesu, interesuje je zbog čega nisu iskoristili tu mogućnost i utvrdili identitete osoba koje prelaze državnu granicu i borave u BiH i pri tome većina odbija pokazati dokumente.

Naglasila je da pasivnost vlasti dovodi do toga da se BiH pretvara u parking za migrante.

Comments are closed.