BIŠĆANI U NEVJERICI! Kako je 15-godišnji dječak iz Bihaća pristupio TER0RISTIČK0J organizaciji u Siriji

Tuž**aštva BiH podiglo je opt**nicu protiv Jahje Vukovića, R0ĐEN0G 1999. godine u Bihaću, zbog sumnje da se B0RI0 na stranom ra**štu na strani TER0RISTIČKE organizacije.

Vuković Jahja (1999.) zvani Abdulaziz tereti se da je od 2014. do 2020. godine boravio na području Sirije, gdje se B0RI0 u strukturama TER0RISTIČKE organizacije Al Nusra FR0NT koju je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo TER0RISTIČKM organizacijom.

Vuković je 22. oktobra 2020. godine izručen BiH, od kada se nalazi u pri**oru.

Vuković se tereti da je 16. juna 2014. godine napustio BiH i otišao u Njemačku, odakle je nakon oko dva mjeseca otputovao avionom u Tursku te nakon toga prešao granicu između Turske i Sirije s namjerom da se priključi TER0RISTŠKIM grupama koje djeluju na tom području.

Prikupljeni su dokazi da se Vuković priključio formacijama u okviru TER0RISTIČKE organizacije Džebatul Nusra FR0NT (Al Nusra FR0NT) i skupinama koje djeluju na području Sirije, a koje je Vijeće sigurnosti UN-a proglasilo TER0RISTIČKIM organizacijama, čiji pripadnici su svakodnevnim or**anim akcijama i to na**dima na stanovništvo, ub***ma, zatvaranjima, uzimanjem tal*aca i drugim radnjama činili akte u namjeri nas*lne izmjene ustavnog poretka i režima.

U opt**žnici se navodi da se Vuković na navedenom području boravio zajedno s drugim osobama iz Bosne i Hercegovine koje su boravile u Siriji s istom namjerom, te pod imenom Abdulaziz učestvovao u TER0RISTIČKIM aktivnostima, pružao pomoć i B0RI0 se na strani snaga Džebatul Nusra FR0NTA.

Vuković je na području Sirije boravio sve do SL0MA i P0RAZA struktura tzv. IDIL-a nakon čega se skrivao na području Turske, gdje je L0CIRAN , LIŠEN SLOBODE i IZRUČEN Bosni i Hercegovini.

Comments are closed.