Aida Sejdić na čelu Naše stranke u USK-u

Članovi Kantonalnog odbora Naše stranke Unsko-sanskog kantona na sjednici održanoj krajem prošle sedmice izabrali su Aidu Sejdić za novu predsjednicu kantonalne organizacije ove socijal-liberalne stranke, piše reprezent.ba.

Aida Sejdić, po struci diplomirani inženjer prehrambene tehnologije i profesorica hemije iz Bihaća, široj javnosti je poznata od 2014. godine kada je predvodila februarske proteste u Unsko-sanskom kantonu poznate kao „Bosansko proljeće“. Stranački aktivna je od prošle godine kada je prvi put bila na listi Naše stranke za Gradsko vijeće Bihaća. Po broju preferencijalnih glasova treća je od svih kandidata Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu na proteklim lokalnim izborima.

-Ponosna sam i sretna što su moje stranačke kolegice i kolege jednoglasno prihvatili moju kandidaturu i osjećam veliku obavezu, kako prema njima tako i prema sebi, da u narednom periodu dam sve od sebe kako bih to povjerenje u potpunosti opravdala, kaže Sejdić.

Ona dodaje da je pred organizacijom na čijem je čelu težak period, ali „bez straha i nedoumica idemo naprijed jer znam da su naši ciljevi veoma važni i da je naša vizija budućnosti ove zemlje jednaka viziji svih naših sugrađanki i sugrađana koji žele da ostanu i opstanu u BiH, koji teže društvu prava i jednakosti“. „Za takvu BiH ćemo se  boriti do zadnjeg atoma snage“, rezolutna je nova čelnica Naše stranke u Unsko-sanskom kantonu.

Zašto misli da je ovo trenutak kada treba politički djelovati, šta se promijenilo u odnosu na prije šest godina kada je predvodila jedne od najmasovnijih protesta u historiji Bihaća i Krajine, Sejdić odgovara: –Svima nama je jasno u kakvo smo apatično, beznadno stanje u međuvremenu upali, kao društvo i kao pojedinci. To se desilo prvenstveno zbog političara koji su obezvrijedili i politiku i institucije koje predstavljaju. Ako se ne suprotstavimo takvom radu političara, situacija će uskoro biti takva da se više nećemo imati za šta boriti“.


Naša stranka: Šeherzada Delić, Amir Purić, Aida Sejdić i Zlatko Pajazetović.

Zbog toga će, kako kaže, fokus njenog rada na čelu kantonalne organizacije biti povećanje vidljivosti rada stranke i omasovljenje članstva. -Naša stranka radi mukotrpan, ali pošten posao na svim nivoima vlasti, od kantonalne skupštine do gradskih i općinskih vijeća. Do sad smo posao obavljali tiho, bez mnogo pompe i hvalisanja svakom inicijativom koju smo predali i za koju se borimo. Ipak, moramo biti glasniji, jer svi građani i građanke USK-a trebaju znati da postoje političarke i političari koji rade s jedinom namjerom da se životni standard na USK-u popravi i da se stane u kraj nepotizmu, korupciji i unazađivanju svih nas, objašnjava naša sagovornica.

Upravo iz ovih razloga će, kaže, dati sve od sebe da potakne svoje sugrađanke i sugrađane da se pridruže borbi koju vodi Naša stranka i da zajedno pokušaju popraviti ono što se već decenijama uništava. -Zajedno možemo sve i svaki pojedinac je u ovoj borbi vrlo važan. Ako ne zbog nas, onda zbog naše djece i ove prekrasne zemlje koja zaslužuje da se prema njoj odnosimo sa puno više poštovanja nego do sad, zaključila je Sejdić u kratkom razgovoru za naš portal.

Pored Aide Sejdić na mjesto predsjednice, Kantonalni odbor ove stranke je za potpredsjednicu izabrao profesoricu pedagogije Asimu Rizvić iz Velike Kladuše. Njih dvije su zamijenile dosadašnju predsjednicu Senadu Toromanović – Škulj i potpredsjednika Haruna Đogića.

Naša stranka je na izborima 2018. godine prvi put postala parlamentarna u Skupštini Unsko-sanskog kantona, gdje je mandat osvojila Vildana Alibabić. U općinskim i gradskim vijećima na području našeg kantona ova partija ima četvero vijećnika. Šeherzada Delić je u Gradskom vijeću Bihaća, Nađa Nukić u Sanskom Mostu, te Amir Purić i Zlatko Pajazetović u Velikoj Kladuši.

Comments are closed.