Od danas se u Hrvatskoj izdaju covid-putovnice: Evo ko je može sve izvaditi

Potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde …

U Republici Hrvatskoj od danas je počelo izdavanje covid-putovnica. Odluku o početku izdavanja digitalnih zelenih potvrda, u javnosti poznatijih kao covid-putovnice, donijela je jučer Vlada RH na telefonskoj sjednici.

Osim olakšavanja kretanja građana prilikom prelaska graničnih prijelaza Republike Hrvatske, ali i graničnih prijelaza država članica EU s kojima će biti sklopljeni bilateralni sporazumi, covid-putovnice moći će se koristiti i u druge svrhe, sukladno odlukama Stožera civilne zaštite koje se donose sukladno Zakonu za zaštitu pučanstva od zaraznih bolesti.

EU digitalnu covid-potvrdu izdaje Ministarstvo zdravstva RH. Potvrda se može zatražiti online putem portala e-Građani ili fizički u podružnicama Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje. HZZO potvrdu izdaje u papirnatom obliku ili je dostavlja elektroničkom poštom.

Neovisno o verziji, potvrda sadržava QR kod s osnovnim informacijama te digitalni pečat kojim se osigurava vjerodostojnost potvrde.

I s jednom dozom vakcina koje se prima u dvije doze može se izvaditi potvrdu, no to ne znači da ćete moći ući u željenu zemlju EU budući da većina zemalja kao uslov ima dvije doze vakcina (i određeni protok vremena nakon primitka dvije doze).

Zatim se kreira zahtjev, a njegov status možete provjeriti u sistemu eGrađani, javlja Index.

Comments are closed.