Australija na korak da prva u svijetu naplaćuje dijeljenje vijesti od Facebooka i Googlea

Politička opozicija u Australiji će podržati predloženi zakon kojim će ova zemlja obavezati Facebook i Google da australskim medijima i izdavačima plaćaju za objavljeni sadržaj.
Predloženi zakon, koji je privukao pažnju šire svjetske javnosti, upravo ovisi o podršci opozicije jer vladajuća liberalna stranka premijera Scotta Morrisona nema većinu u gornjem domu Australije.

Ipak, zakonodavci australske radničke stranke lijevog centra prihvatili su zakon na sastanku u Canberri, otkrili su izvori iz stranke. Stoga se očekuje da će nacrt zakona biti upućen u parlamentarnu proceduru ove sedmice.

Google i Facebook pritisnuli su Australiju da ublaži predloženi zakon, ali čini se da su australske vlasti složne u svojoj namjeri. Google je zaprijetio da će ugasiti svoj pretraživač u Australiji ukoliko se usvoji kontroverzni zakon, ali premijer Morrison je istakao da Australci ne odgovaraju na prijetnje te da u svojoj zemlji funkcionišu prema svojim zakonima.

Ovaj zakon je, podsjetimo, potez kojim Australija želi zaštititi nezavisno novinarstvo i održivo medijsko okruženje te osigurati poslovanje australskih medija. Time bi postala prva zemlja na svijetu koja će od gigantskih internet kompanija tražiti da medijskim kućama plaćaju za novinski sadržaj.

Comments are closed.