SRBIJA SE ZAKLJUČAVA NA TRI NEDELJE? Krizni štab ima 3 opcije za lokdaun, sutra pada odluka

Članovi Kriznog štaba na sledećoj sednici će, kako je najavljeno, tražiti oštrije mere nego prethodnog vikenda,

Za utorak je zakazana nova sednica Kriznog štaba na kojoj će, prema najavama članova štaba, Medicinski deo tog tela tražiti najstrože mere.

Epidemiolog i član kriznog štaba Branislav Tiodorović objasnio da je neophodno tokom naredne sedmice i sledećeg vikenda svesti kontakte na minimum, a izrazio je i svoje neslaganje i nezadovoljstvo nakon sednice u petak na kojoj se odlučivalo o novim merama.

– Mi smo nezadovoljni merama donetim na sednici Kriznog štaba jer smo tražili oštre mere koje će obezbediti da smanjimo kontakte, rekao je on, ali usput i naveo da Medicinski deo Kriznog štaba nikada nije predlagao policijski čas.

Doktor Radmilo Janković, zamenik direktora Univerzitetskog kliničkog centra Niš i direktor Klinike za anesteziju i intenzivnu terapiju UKC Niš takođe se zalaže za strogo zaključavanje ili će sve “pasti u vodu”.

– Apsolutno jedan jedini način da se prekine začarani krug i smanji rast broja novozaraženih je strogi “lokdaun”. Mora se sve zaključati na dve-tri nedelje, uz nastavak vakcinacije istim tempom, inače sve što smo do sada uradili pada u vodu. Dosta ljudi nam je u intenzivnoj nezi, na respiratorima i dosta ih umire posle prve doze vakcine jer uopšte ne poštuju mere. A neće da čuju da se imunitet ne stvara čim prime vakcinu, već mnogo kasnije, istakao je on.

Sa njima je saglasan i epidemiolog Predrag Kon koji je posle odluke o merama za vikend rekao da će to “imati nekog efekta, ali da neće biti dovoljno”.

Uzevši sve u obzir, gotovo je izvesno da vanrednog stanja i policijskog časa neće biti, ali ipak je na stolu neka vrsta “lokdauna” o kojem se nedeljama unazad govori.

Prva opcija je zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe na sedam do deset dana, ali bez policijskog časa i uvođenja vandrednog stanja.

Druga opcija je skraćenje radnog vremena ugostiteljskih objekata i radnji za vikend do 14 sati, osim prehrambenih prodavnica i apoteka, kao što je to bio slučaj prošlog vikenda.

Za kraj ostaje i treća solucija koja bi podrazumevala zatvaranje svega osim apoteka i prodavnica prehrambene robe, ali samo tokom predstojećeg vikenda, eventualno skraćenje ranog vremena preko nedelje.

U sva tri slučaja trebalo bi da prodavnice i apoteke ostaju otvorene do 21 sat, a dežurne apoteke 24 sata kao i do sada.

Comments are closed.