SEVERINA SLAVI I VELIČA RATNOG ZL0ČINCA! Nakon što je OVO uradila više ništa NEĆE BITI ISTO – dobro pogledajte!

O Valteru su pevali, snimali filmove,pričali mitove… bio je najpoznatiji partizanski obaveštajac koji je poginuo u borbi protiv fašizma

Pevačica Severina Kojić pojavila se na premijeri filma sa zaštitnom maskom na licu, na kojoj je pisalo “Vratiće se Valter”.

Severina je bila u plišanoj haljini, elegantnom bež kaputu sa krznom, a poručila je: “Vratiće se Valter”, što su stihovi pesme “Valter” bosansko-hercegovačkog sastava Dubioza Kolektiv, što donekle prati radnju filma “Kumek”, na čijoj se premijeri se pojavila pevačica.

Dubioza kolektiv je 2010. godine pevao “Vratiće se Valter”, što je, kako su rekli u bendu, satiričan pogled na balkansku želju za dolaskom čoveka koji će svima rešiti probleme.

printscecreen


O Valteru su pevali, snimali filmove,pričali mitove… bio je najpoznatiji partizanski obaveštajac koji je poginuo u borbi protiv fašizma.

Ko je bio Valter i kakav je mit o njemu?

Vladimir Perić Valter rođen je u Prijepolju 28. decembra 1919. godine, a poginuo 6. aprila 1945. u 25. godini, kao heroj, na dan oslobođenja Sarajeva. Obilazio je električnu centralu koju je trebalo zaštititi od neprijatelja koji se povlačio i tu ga je pogodila minobacačka granata. Na tom mestu u Valterovoj ulici u Sarajevu i danas je njegova bista.

Valter se nije se javljao porodici otkako je otišao u Sarajevo 1940. Pred kraj rata, poslao im je pismo u kome je napisao da će se uskoro konačno videti.

Njegova hrabrost bila je legendarna, pa se posle rata pisalo mnogo toga: da je u Sarajevu stanovao u kući blizu najviših ustaških oficira, da je uvek nosio nešto novca sa sobom, kao mito ako ga uhapse, da je sašio uniformu u kojoj je hteo da prošeta oslobođenim Sarajevom, da se nije odvajao od pištolja marke “valter”.

Profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu Husnija Kamberović rekao je da je Perić bio izuzetan obaveštajac i vođa pokreta otpora u Sarajevu.

– Te takozvane udarne grupe, kako su ih zvali, krajem rata su imale zadatak da s jedne strane omoguće lakši ulazak partizana, koji su izvana nadirali u grad, a sa druge onemoguće uništavanje privrednih objekata i pljačku kulturnih objekata u Sarajevu od strane nemačke i ustaške vojske koja se krajem rata povlačila iz grada – rekao je ranije Kamberović.

Comments are closed.