PAO JE SNIJEG U APRILU, A EVO KAKVO NAS LJETO OČEKUJE: METE0R0L0ZI DALI PR0GN0ZU!

SK0R0 kao u pjesmi, “snijeg pade na behar i voće”. Aprilski snijeg u Mostaru nemaju u sjećanju ni najstariji, ST0GA iznenađenje nije neobično. Rijetka je snijeg pojava na jugu Bosne i Hercegovine i tokom zimskih mjeseci. A ni u Sarajevu mu se nisu sad građani nadali, iako nije baš za povjerovati. METE0R0L0ŠKI stručnjaci N1 kažu – mjerenja ne pamte snijeg u ovom mjesecu u Mostaru.

“Snijeg u aprilu nije česta pojava, iako ne mogu reći da je ovo prvi put da se dešava u nizinama Bosne. Bio je hladan PR0D0R 1996. i 1997. godine. Nije ipak česta pojava niti za nizine, a još manje za hercegovačko područje. Zapravo, prvi put otkako postoje mjerenja bilježimo snijeg u Mostaru u aprilu”, ističe Tea Blažević, METE0R0L0GINJA N1.

A ljeto?

I bosanskohercegovački METE0R0L0ŠKI stručnjaci potvrđuju da je snijeg u aprilu “neuobičajena pojava”. S Jadrana je dolazio vlažan zrak, što je dovelo do dosta padavina, većim dijelom snijega – kaže Nedim Sladić. Slaže se, neuobičajena pojava – ne toliko po snijegu, koliko po niskim temperaturama. Ipak, živa će ići u smjeru rasta.

“Već za dane vikenda možemo reći da će temperature ići do 20 stepeni, P0SEBN0 na jugu zemlje. Polako će biti sve T0PLIJE. Razlog su T0PLE zračne mase sa zapada i jugozapada kontinenta. Mnogo više sunca će biti u narednim danima, to će biti UG0DNIJE za sve nas”, ističe Sladić.

Sladić kaže da je RAN0 govoriti o procjenama kakvo će biti ljeto, ali gotovo sigurno bit će T0PLIJE od PRETH0DN0G.

“Činjenično gledano, čini se da će ovo ljeto imati veće 0DSTUPANJE u 0DN0SU na PR0ŠL0. Bit će sušnije, ili u granicama PR0SJEKA, što vrijedi P0SEBN0 za planinska predjela. Kako sada stvari ST0JE, vrlo je moguće da ćemo imati jedno jako T0PL0 ljeto”, tvrdi Sladić.

Čekajući T0PLIJE temperature, i još T0PLIJE ljeto, možda dočekamo i još neke T0PLIJE vijesti.

Comments are closed.