KO SU NAJVEĆI DOBITNICI I NAJVEĆI GUBITNICI IZBORA U BIHAĆU? // Nikad više stranaka u Gradskom vijeću, uvjerljiva pobjeda Fazlić Šuhreta, osvojeni i izgubljeni mandati

Dugo očekivani izbori 2020. godine su održani. Dugo očekivani su iz razloga što su održani mjesec dana kasnije od standardnog termina, ali i upitnosti održavanja zbog političkih nadmudrivanja u državi.

U Bihaću za neke očekivani rezultati, za neke iznenađujući, neki su zadovoljni, dok su istovremeno neki razočarani zbog velikih očekivanja.

Međutim, ono što možemo korsititi kao realno stanje očekivanja, su rezultati ostvareni prije četiri godine, što je mjerilo rezultata ovih izbora i na osnovu čega možemo govoriti o gubitnicima i dobitnicima.

Pobjednik Šuhret Fazlić je prije četiri godine osvojio 8.855 glasova, dok je po preliminarnim rezultatima u nedjelju osvojio 9.620 glasova, a taj broj može biti još veći s obzirom da nisu zbrojeni glasovi mobilnih timova i glasovi putem pošte.

Kandidat SDA, Hadis Jusić,  prije četiri godine je osvojio 8.180 glasova, dok je kandidat iste stranke u nedjelju osvojio 3500 glasova, što SDA stranku stavlja u red najvećih gubitnika izbora 2020. godine. Tu se može svrstati i SDP, čiji je kandidat pao sa 5084 glasova iz 2016. godine na 1500 glasova 2020. godine, dojam rezultata SDP u odnosu na 2016. godinu popravila je i lista koja je izgubila jedan mandat.

Kada je riječ o Gradskom vijeću, prije četiri godine SDA je osvojila 11 mandata, GS, SDP i ASDA po 5 mandata, SBB 2 i DF 2 mandata.

U nedjelju su se dogodile značajne promjene u Bihaću, iako mnogi tvrde da nisu s obzirom da je najviše mandata uzela SDA kao prije četiri godine, međutim, SDA je izgubila 3 mandata po trenutim preliminarnim rezultatima. PoMAK je osvojio 6 mandata i sa rezultatom Fazlić Šuhreta koji je bio kandidat ispred ove liste, jedini su od najvećih dobitnika izbora.

SDP je izgubio jedan mandat, dok je ASDA izgubila dva mandata i pored SDA svrstavaju se u red najvećih gubitnika izbora u Bihaću. Ono što je specifično kod ove dvije stranke su potpuno suprotni razlozi ovakvog pada u broju mandata, naime, mnogi su skloni tvrdnji da SDA jednostavno loše funkcionira kada je u opoziciji, što je i bila u ovom mandatu osim posljednje godine, dok je ASDA Bihać bila dio vladajuće koalicije u Bihaću tri godine i u USK posljednje dvije godine, što ih je po svemu sudeći koštalo lošijeg rezultata. Razlog slabog funkcioniranja i snalaženja u vlasti, vjerovatno će biti tema rasprave u organima ove stranke prilikom analize znatno lošijeg rezultata u odnosu na prije četiri godine.

Narod i Pravda Bihać se ove godine pojavila prvi put na lokalnim izborima i osvojila tri mandata, u svom prvom pojavljivanju izjednačiti rezultat sa ASDA i biti tek jedan mandat lošiji od SDP u Bihaću, a pri tome iza sebe ostaviti SBB, DF ili Našu stranku zasigurno ovu stranku svrstava u najveće dobitnike ovih izbora u Bihaću.

Savez za bolju budućnost je ponovio rezultat od prije četiri godine sa 2 mandata, dok je DF izgubio jedan mandat.

Naša stranka, Stranka za BiH i Nezavisni blok su u dijelu dobitnika ovih izbora s obzirom da nisu imali svoje vijećnike prije 4 godine.

Comments are closed.

U skladu s novom europskom regulativom, USN je nadogradio politiku privatnosti i korištenja kolačića. (Cookies) Kolačiće upotrebljavamo kako bismo vam omogućili korištenje naše online usluge, što bolje korisničko iskustvo i funkcionalnost našeg portala, prikaz reklamnih sadržaja i ostale funkcionalnosti koje inače ne bismo mogli pružati. Daljnjim korištenjem portala, suglasni ste s korištenjem kolačića. PrihvatiPročitaj više