NJEMAČKA NE ŽELI MIGRANTE IZ BiH! Berlin pozvao vlasti u BiH da učine sve da ublaže humanitarnu krizu, ali odbacuje mogućnost prihvata migranata

Njemačka vlada odbacila je u utorak mogućnost prihvata migranata iz Bosne i Hercegovine te je istodobno apelirala na vlasti u Bosni i Hercegovini da učine sve kako bi se ublažila humanitarna situacija migranata u ovoj zemlji.

„Njemačka vlada je apelirala na odgovorne kako na središnjoj tako i na lokalnoj razini vlasti kako bi se pronašla održiva rješenja za P0G0ĐENE koji traže zaštitu“, stoji u saopćenju Ministarstva unutrašnjih poslova Njemačke.

Istovremeno se odbacuje mogućnost prihvata migranata iz Bosne i Hercegovine.

„Ne postoje planovi po kojima bi se migrante bez krova nad glavom prebacilo u Njemačku“, stoji u saopćenju, prenijela je Hina.

Kandidat za predsjednika CDU Friedrich Merz odbacio je mogućnost prihvata izbjeglica iz BiH jer to ne smatra „ispravnim rješenjem“ a njegov stranački kolega Thorsten Frei smatra da bi ovakav postupak potaknuo nove ilegalne migracije.

Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD) smatra da se u Bosni i Hercegovini trenutno radi o „humanitarnoj krizi“ na koju treba reagirati.

Otkako je prije nekoliko dana IZG0RI0 prihvatni kamp Lipa u blizini granice s Hrvatskom, humanitarna situacija migrantima koji iz ovog dijela BiH pokušavaju preći u Evropsku uniju, se P0G0RŠALA.

Comments are closed.