Više od 400 građevinskih radnika iz BiH prevareno u Sloveniji

Više od 400 građevinskih radnika iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije prevareno je u Sloveniji za više od milijun eura. Naime, radnicima nisu bile isplaćene sve plate, ali ni doprinosi za socijalno osiguranje, poput zdravstvenog i penzijskog osiguranja.

Policijska uprava Celje potvrdila je za Nezavisne novine da je slovenska policija podnijela kaznene prijave protiv trojice slovenskih državljana za koje postoji osnovana sumnja da su 432 građevinska radnika prevarili za više od milijun eura. Najveći broj građevinskih radnika dolazi iz BiH, dok su ostali državljani Srbije i Sjeverne Makedonije.

Istragom je slovenska policija otkrila da su poslodavci iz Slovenije u razdoblju između 2011. i 2019. godine unajmljivali radnike iz BiH, Srbije i Sjeverne Makedonije. Nakon nekog vremena oni bi te radnike zaposlili u ‘fiktivnim’ firmama. Tri uhićena slovenska državljana upravljala su s ukupno 22 firme.

Iz Policijskoj uprave Celje naveli su kako uhićeni poduzetnici radnicima namjerno nisu isplaćivali zaradu. Radnicima nisu bili uplaćeni ni doprinosi za zdravstveno ni penzijsko osiguranje. Ističe se i da uhićeni poduzetnici nisu plaćali ni porez niti otpremnine te da će zbog svega toga odgovarati za 19 kaznenih djela kršenja zakona o radu.

Comments are closed.