U Austriji najviše besplatnih testova: Čeka li građane ove države na jesen plaćanje testova na koronavirus

Svjedoci smo da je Austrija svjetski prvak kada je u pitanju dostupnost besplatnih testova na koronavirus. Tako se u Austriji za razliku od ostalih zemalja možete testirati gotovo na svakom uglu kao i sami kod svojih kuća.

Međutim, posljednjih dana vodi se velika polemika trebaju li ti testovi i dalje biti besplatni ili bi ih država trebala početi naplaćivati. Zagovornici smatraju da bi se naplaćivanjem testova na koronavirus povećao broj osoba koje se žele cijepiti, dok njihovi protivnici smatraju da ne bi dovelo do povećanja cijepljenja već bi to dovelo samo do više zaraženih slučajeva koji na kraju ne bi bili otkriveni.

U intervjuu za Kleine Zeitung ministar zdravstva Wolfgang Mückstein (Zeleni) nije se izravno izjasnio po ovom pitanju. Međutim, on je naglasio da ako su testovi sada besplatni da to ne znači da se oni u budućnosti neće opet naplaćivati. “Na jesen ćemo ponovno procijeniti situaciju”, rekao je Mückstein.

Ministar je naglasio da će na jesen cijepljenje stagnirati te da će tada još jednom biti potrebno preispitati situaciju oko besplatnih testova. “Na jesen će cijepljenje stagnirati. Od početka pandemije potrošili smo više od milijardu eura na testove. To je bilo ispravno, ali netko će to u jednom trenutku morati platiti”, naglasio je ministar zdravstva. To znači, ako svi budu mogli iskoristiti ponudu cijepljenja, situacija će se ponovno preispitati.

Zdravstveni glasnogovornik NEOS-a Gerald Loacker smatra da bi se testovi na koronavirus nakon ljeta trebali naplaćivati kako bi se što više ljudi odlučilo za cijepljenje. Međutim, iz SPÖ-a se ne slažu s njima te smatraju da bi naplaćivanjem testova veliki broj zaraza ostao neotkriven, a ne bi se povećao ni broj osoba koje su se spremne cijepiti protiv koronavirusa. “Trenutačno broj novih infekcija ponovno raste, tako da mora doći do proširenja besplatnih testova na koronavirus, a ne do ukidanja besplatnog testiranja”, rekao je zdravstveni glasnogovornik SPÖ-a Philip Kucher.

Comments are closed.