Mjere za učenike u Austriji: Test dvaput tjedno ili učite od kuće!

Ni odlazak frizeru ili pedikeru, koji otvaraju od 8. februara neće biti tako jednostavan. Austrijanci će to moći samo s negativnim testom koji nije stariji od 48 sati

Prošao je samo jedan dan od nemira na bečkim ulicama. Unatoč policijskoj zabrani za prosvjede, jučer se okupilo oko pet tisuća građana kako bi izrazilo nezadovoljstvo prema mjerama za zaštitu od širenja korona virusa. Incidenata nije nedostajalo, a policija je pružala dodatnu pomoć novinarima koji su verbalno i fizički napadnuti od strane prosvjednika.

Danas, u popodnevnim satima, nakon cjelodnevnog sastanka sa stručnjacima i predstavnicima saveznih država, kancelar Kurz je objavio popuštanje lockdowna.

Od 8. februara se otvaraju škole, dućani, muzeji i frizeri. Gastronomija, turizam i sportske aktivnosti i dalje ostaju pod ključem, a o njihovoj sudbini će se raspravljati tek u narednim tjednima.

Unatoč otvaranju škole će imati posebna pravila. Naime, svi učenici će se morati testirati ukoliko žele nastavu pratiti iz školskih klupa. Oni koji nisu spremni na neugodnosti uzimanja brisa iz nosa nastavu će nastaviti pratiti iz daljine. Unatoč najavama kako će se za djecu naći što manje traumatičan način testiranja u obliku lizalica, plan je podbacio. Učenici osnovnih škola tesirat će se dva puta tjedno, a od nastavnika će se isto zahtjevati na tjednoj bazi. Obavezno je nošenje FFP2 maske. Inače, to pravilo je na snazi u svim javnim prostorima u Austriji još od kraja prošlog mjeseca.

Što se tiče dućana pravilo fizičke distance i dalje je dva metra. Dodatno je propisano čak 20 metara kvadrata površine dućana po osobi. Povećanje je duplo, obzirom da je pri predhodnom otvaranju iznosilo 10 metara kvadratnih po jednoj osobi.

I odlazak frizeru ili pedikeru neće biti tako jednostavan. Naime, to ćete moći samo s negativnim testom koji nije stariji od 48 sati.

Druženja i okupljanja i dalje su strogo zabranjena. Kućanstvo je ograničeno na kontakt sa pripadnicima samo jednog drugog kućanstva. To bi značilo na sveukupno četiri odrasle osobe.

Unatoč tome što je austrijska vlada zadovoljna rezultatima dugog lock downa u kojemu su brojke sa 7 tisuća pale na tisuću novozaraženih dnevno, strijepi se od mutacija korona virusa. Naime, uz britanski soj u Tirolu se nalazi najveći europski klaster trenutno najpopasnijeg južnoafričkog korona virusa.

Comments are closed.