Austrija: Od sutra novo ublažavnje mjera, a od 1. jula se ukidaju brojna ograničenja

Austrija od 10. juna ide u daljnje ublažavanje mjera, a sljedeće ublažavanje mjera (nakon 10. juna) zakazano je za 1. jula. Razvojem epidemiološke situacije u Austriji zadovoljni su i austrijski kancelar Sebastian Kurz, ali i ostali članovi austrijske vlade.

Od 10. juna život u Austriji bit će malo opušteniji. U svim sferama na snazi i dalje ostaje 3G uvjet (testirani, cijepljeni, i osobe koje su preboljele koronavirus). Najvažniji detalji ublažavanja mjera od 10. juna: radno vrijeme ugostiteljskih objekata bit će pomjereno do ponoći, pravilo obavezne udaljenosti bit će smanjeno na jedan metar, a za jednim stolom ponovno će se moći okupiti osam osoba (plus djeca) u zatvorenom te 16 osoba (plus djeca) na otvorenom.

Isto tako, od 10. juna će ponovno biti moguća putovanja autobusom s punim kapacitetom (uz uvjet 3G), a ponovno se mogu sastajati zborovi i bendovi zbog proba (uz uvjet 3G). Mjere će se ublažiti i u trgovinama, a umjesto pravila od 20m2 po kupcu vrijedit će pravilo o 10m2 po kupcu.

Sljedeće ublažavanje mjera za 1. svibnja – otvaranje noćne gastronomije

Sljedeće ublažavanje mjera planirano je za 1. jula, a tada bi i zahtjevi za maskama pali u mnogim područjima. Nošenje maski bi ostalo na snazi samo u područjima gdje ne važi 3G uvjet (javni prijevoz, trgovine, supermarketi).

Na današnjoj konferenciji za novinare potvrđeno je da će od jula pasti i neke druge mjere. Najavljeno je otvaranje noćne gastronomije što znači da ograničenja radnog vremena više neće biti.

Ministar zdravstva Wolfgang Mückstein objasnio je to činjenicom da u broj infekcija u Austriji i dalje opada, a važnim je istaknuo i činjenicu da pada broj hospitalizacija i broj umrlih osoba. Pored toga, cijepljenje također napreduje jako brzo.

Comments are closed.