Detaljno o putovanju u Njemačku

Ulazak u Njemačku bez digitalnog certifikata EU-a o bolesti Cov-19 ili certifikata koji nije u skladu s nacionalnim zahtjevima

Njemačka primjenjuje ograničenja putovanja na temelju informacija na kojima se temelji pristup „prometnih svjetala” EU-a, koji se primjenjuje na države članice EU-a i EGP-a.

Rizična područja definirana su kao „virusna varijanta”, „visoka incidencija” ili područje „rizičnih”. Na internetskoj stranici Instituta Robert Koch (RKI) prikazana je zemlja u koju kategoriju.

Pravilo ulaska temelji se na zemlji iz koje putnik dolazi, a ne na državljanstvu.

Djeca mlađa od 6 godina izuzeta su od zahtjeva za testiranje na Cov-19. Pojedinosti o priznavanju testova pruža Institut Robert Koch.

Dokaz o cijepljenju protiv bolesti Cov-19 može se dostaviti u digitalnom ili papirnatom obliku. Cjepivo mora biti jedno od onih navedenih na internetskim stranicama Paul-Ehrlich-Instituta. Od primanja posljednje doze cjepiva mora proći razdoblje od najmanje 14 dana.

Dokaz o oporavku od bolesti Cov-19 dobiven je pozitivnim rezultatom testa PCR koji je proveden najmanje 28 dana, ali ne više od šest mjeseci prije.

Dokumentacija se mora dostaviti na njemačkom, engleskom, francuskom, talijanskom ili španjolskom jeziku.

Putovanje iz „područja koja izazivaju zabrinutost”

Putnici koji su boravili u posljednjih 10 dana u području koje izaziva zabrinutost podliježu negativnom PCR testu prije odlaska koji je proveden u roku od 72 sata prije dolaska (za brzi test antigena: unutar 24 sata prije dolaska). Ovdje spada Bosna i Hercegovina te Srbija nama bitno za naglasiti zbog naših čitatelja.

Putovanje iz „područja visoke incidencija”

Putnici koji su boravili u posljednjih 10 dana na području s visokom incidencijom podliježu PCR testu prije odlaska s negativnim rezultatom, koji je proveden unutar 72 sata prije dolaska (za brzi test antigen u roku od 24 sata prije dolaska) ili, alternativno, od podnošenja dokaza o potpunom cijepljenju protiv bolesti Cov-19 ili oporavku od bolesti Cov-19.

Izuzeća se primjenjuju, posebno na osobe koje su prešle kroz područje s visokom incidencijom bez zaustavljanja ili one koje prolaze kroz Njemačku najbržim dostupnim putem.
Putovanje iz drugih rizičnih područja (bez prethodnog boravka u „područjima visoke incidencija” ili „područjima koja izazivaju zabrinutost”).

Putnici iz rizičnih područja podvrgnuti su testu PCR prije odlaska s negativnim rezultatom prije odlaska, koji je proveden u roku od 72 sata prije dolaska (za brzi antigenski test u roku od 24 sata prije dolaska) ili, alternativno, od podnošenja dokaza o potpunom cijepljenju protiv bolesti Cov-19 ili oporavku od bolesti Cov-19. Taj se dokaz mora predočiti zračnom prijevozniku prije polaska (za dolazak zrakoplovom) ili najkasnije 48 sati nakon ulaska (za dolazak kopnom ili morem).

Je li karantena potrebna?

Karantena se primjenjuje na sve putnike dok se dokaz o potpunom cijepljenju, oporavku od infekcije ili negativnom rezultatu testa ne dostavi putem portala www.einreiseanmeldung.de.

Putnici koji su boravili u rizičnom području, području visoke incidencije ili području koje izaziva zabrinutost u posljednjih 10 dana moraju se samoizolirati 10 dana (14 dana u slučaju područja koje izaziva zabrinutost).

Za dolaske iz područja s visokom incidencijom razdoblje karantene može se završiti negativnim testom koji se provodi najranije 5 dana nakon ulaska.

Za dolaske iz područja koja izazivaju zabrinutost nije moguće skratiti razdoblje karantene.

Obvezna putna dokumentacija

Putnici koji ulaze u Njemačku, a koji su se u bilo kojem trenutku u posljednjih 10 dana prije ulaska nalazili u rizičnom području, moraju se digitalno registrirati. Ako u iznimnim slučajevima nije moguće izvršiti registraciju u digitalnom obliku, putnici moraju ispuniti registraciju u papirnatom obliku.

Stanovnici sljedećih trećih zemalja mogu ući u Njemačku bez ograničenja: Australija, Novi Zeland, Singapur, Južna Koreja, Tajland.

Uz potvrdu mogućnosti uzajamnog ulaska, popis će sadržavati i: Kina, Hong Kong i Makao.

Za sve osobe s boravištem u trećoj zemlji koje nisu prethodno navedene, ograničenja u pogledu putovanja i dalje se primjenjuju i te osobe mogu ući u Njemačku samo zbog hitnih razloga.

Takva se ograničenja ne primjenjuju na njemačke državljane. Građani država članica EU-a ili zemalja pridruženih Schengenu i njihovi članovi porodica također su izuzeti od ograničenja putovanja. Isto se odnosi na državljane trećih zemalja koji već imaju dugotrajno pravo boravka u državi članici EU-a ili zemlji schengenskog prostora (boravišna ili dugotrajna viza) i članovima njihovih porodica.
Nevjenčani parovi

Nevjenčani partneri mogu ući u Njemačku iz trećih zemalja koje nisu uključene u navedeni popis, za kratkoročne posjete partnera koji živi u Njemačkoj kada su ispunjeni opći uvjeti za ulazak (pasoš i viza, ako je primjenjivo), pod uvjetom da je par u dugoročnom odnosu/partnerstvo i da su se oba partnera upoznala barem jednom osobno u Njemačkoj ili da je bračni par prethodno imao boravište u Njemačkoj.

Vidjeti izjavu o postojanju odnosa.

Pod uvjetom da su ispunjeni opći uvjeti za ulazak, nevjenčani parovi koji putuju zajedno mogu ući u Njemačku radi kratkoročnih posjeta trećih zemalja koje nisu uključene u navedeni popis:

njihov je odnos dugotrajan odnos između državljanina treće zemlje i njemačkog ili EU + građanina ili državljanina i
par ima zajedničko boravište u inozemstvu i za oba partnera postoji važan razlog za ulazak u Njemačku. To je uglavnom slučaj kod rođenja, vjenčanja, ožalosti ili sprovoda ili drugih izvanrednih slučajeva u kojima postoji hitan obiteljski razlog (npr. teška bolest srodnika prve ili druge diplome koja stoga hitno treba pomoć).

Hitan razlog zajedničkog ulaska obaju partnera podnosi se u pisanom obliku prilikom ulaska u Njemačku, zajedno s izjavom o postojanju odnosa. Mogu se dostaviti i dodatna dokumentacija kao što su fotografije, objave na društvenim medijima, poštanska i poštanska korespondencija.

Odluka o tome hoće li se dozvoliti ulazak na granici ovisi o odluci službenika graničnog nadzora. Svi putnici moraju dodatno slijediti pravila o karanteni u relevantnoj saveznoj državi Njemačkoj.

Tranzit kopnom ili morem

Putnici koji putuju u Njemačku koji ulaze u Njemačku i odmah putuju dalje u drugu zemlju ne moraju registrirati svoj unos na internetu.

U slučaju pograničnog prometa, osobe koje su provele manje od 24 sati u području rizika ili ulaze u Njemačku samo u razdoblju do 24 sata izuzete su iz uvjeta karantene.

Putnici stariji od 6 godina u tranzitu, koji dolaze iz područja varijanti virusa, moraju prilikom ulaska predočiti negativnu emisiju Cov-19. Putnici u tranzitu koji putuju s područja visokog utjecaja ili bilo kojeg drugog područja ne podliježu zahtjevu za ispitivanje Cov-19.

Tranzit zračnim putem

Mijenjanje letova bez odlaska iz međunarodnog tranzitnog područja zračne luke ne predstavlja ulazak u Njemačku u smislu relevantne uredbe. U tim se slučajevima ne primjenjuju digitalni unosi u digitalni sistem, zahtjevi za obvezno testiranje ili dokaz o cijepljenju, pravilnici o karanteni i zabrane putovanja iz zemalja koje su pogođene koronavirusom. To utječe samo na putovanja od odredišta izvan schengenskog prostora i na odredište izvan schengenskog prostora, na primjer iz Moskve (izvan schengenskog područja) u Frankfurtu (tranzit) do Buenos Airesa (izvan schengenskog područja).

Pri putovanju iz schengenskog prostora ili u njega morat ćete napustiti međunarodno tranzitno područje zračne luke, na primjer kada putuju iz Moskve (izvan schengenskog područja) preko Frankfurta (tranzitne zemlje) do Madrida (schengenski prostor) ili na drugi način. Stoga ta putovanja predstavljaju ulazak u Njemačku te se moraju poštovati zahtjevi koji su detaljno navedeni u nastavku.

Putnici u dobi od 6 godina ili stariji moraju posjedovati dokaz o sljedećem:

Nakon boravka na području varijante zabrinutosti u posljednjih 10 dana: negativan rezultat ispitivanja Cov-19 ne uzima se više od 48 sata prije dolaska. Taj se dokaz mora dokazati prije ulaska u zemlju i mora se predočiti zračnom prijevozniku prije odlaska,
Nakon boravka u području visoke učestalosti u posljednjih 10 dana: negativan rezultat ispitivanja Cov-19 ne uzima se više od 48 sata prije dolaska, dokaz o potpunom cijepljenju Cov-19 ili dokaz o oporavku od infekcije. Taj se dokaz mora dokazati prije ulaska u zemlju i mora se predočiti zračnom prijevozniku prije odlaska,
Za dolaske zrakom bez prethodnih boravaka u područjima s velikim brojem slučajeva ili varijantama zabrinutosti: negativan rezultat ispitivanja Cov-19 ne uzima se više od 48 sata prije dolaska, dokaz o potpunom cijepljenju Cov-19 ili dokaz o oporavku od infekcije. Taj se dokaz mora dokazati prije ulaska u zemlju i mora se predočiti zračnom prijevozniku prije odlaska,
Nakon boravka u području rizika (nije područje različitih vrsta interesa ili područja visokog incidencije): negativan rezultat ispitivanja Cov-19 ne uzima se više od 48 sata prije dolaska ili u dokazu o cijepljenju ili povratu od infekcije. Taj se dokaz mora predočiti najkasnije 48 sata nakon unosa,

Digitalni upis u registar

Obveze ispitivanja primjenjuju se i na putnike s povezanim letom u Frankfurtu ili Münchenu. Ne postoje iznimke u pogledu obveze ispitivanja za putnike u tranzitu, čak i ako ne napuste područje tranzita u Frankfurtu ili Münchenu.

Comments are closed.