U vijestima BHT1 Armija RBiH nazvana “takozvanom” (VIDEO)

U jučerašnjim vijestima u 14 sati na BHT1 Armija Republike BiH nazvana je “takozvanom”.

Izvještavajući o prvostepenoj presudi Suda Bosne i Hercegovine Senadu Džananoviću i Edinu Gadži zbog ra*nih zl*čina u sarajevskom naselju Alipašino Polje, ARBiH je nazvana “takozvanom”.

Oglasili su se iz BHRT, kazavši da je “došlo do netačnog i nedopustivog karakteriziranja Armije Bosne i Hercegovine ‘takozvanom’”.

“S obzirom na to da se radi o teškom profesionalnom propustu i ozbiljnom ugrožavanju interesa BHRT-a, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović dao je nalog direktoru programa BHT1 Mariju Vrankiću da hitno utvrdi uredničku odgovornost za navedeno i da se odgovorni uposlenici sankcioniraju u skladu sa internim aktima BHRT”, kazali su.

Istaknuli su da BHRT neće tolerira*i samovolju pojedinaca koji krše uređivačke smjernice BHRT-a.

Reagovali su i iz Udruženja žrtava i svjedoka genocida gdje su pozvali BHRT da se javno izvini.

“ARBiH nije ‘takozvana’ već regularna formacija međunarodno priznate Republike Bosne i Hercegovine. To potvrđuje i odluka iz 2006. godine o formiranju Or*žanih snaga Bosne i Hercegovine, kojom je definisano postojanje tri vojna puka od kojih po jedan baštini tradiciju vojnih formacija nastalih iz or*žanih snaga Federacije Bosne i Hercegovine i Republike Srpske, jedan od tri puka baštini tradiciju ARBiH. Svako nepoštivanje navedene odluke je kršenje zakona”, istaknuli su.

Comments are closed.