Sud BiH odbio Juskinu žalbu, ostaje li i neki vijećnici ili zastupnici u USK ostati bez mandata?

Apelaciono vijeće Suda Bosne i Hercegovine odbilo je žalbu Ismira Juske na odluku Centralne izborne komisije koja mu je oduzela vijećnički mandat jer obavlja i funkciju savjetnika jednog od ministara u Vladi FBiH.

Jusko je osvojio mandat vijećnika u OV Centar, a zatim je imenovan i za savjetnika federalnog ministra industrije i energetike Nermina Džindića (SBB) što je CIK-u bilo sporno.

“Danas su mi javili da je Sud BiH tako odlučio. Što se mene tiče, ja sam tu da poštujem takvu odluku i da se nadam da će moj slučaj biti početak iste primjene zakona za sve one koji imaju nespojive funkcije a rade na puno većim i odgovornijim pozicijama od jednog vijećnika. Rekao sam i onaj dan kada sam dobio informaciju o Odluci CIK-a, da moja žalba nema za cilj borbu za vijećnički mandat, već za primjenu pravne prakse i zakona prema svima koji su u istoj ili sličnoj situaciji”, rekao je Jusko u izjavi za politicki.ba.

Početkom naredne sedmice politički direktor SBB-a Anis Krivić koji je i vijećnik u OV Stari Grad dat će izjavu o mogućoj nespojivosti funkcija zbog čega mu prijeti oduzimanje mandata. On je i savjetnik dopremijera FBiH Veska Drljače (SBB) koji je i ministar rada i socijalne politike. Krivić je i u NO Cesta FBiH.

Zbog mandata vijećnika Krivić je zamrznuo svoj radno-pravni status u Kantonalnoj inspekciji u Sarajevu.

Sličnih ili istih slučajeva imamo i u Unsko-sanskom kantonu, od duplih pozicija u parlamentima, do savjetničnih pozicija, kao i pozicija u vijećima, odnosno Skupštini. Ovo je zasigurno početak sudske prakse, pa ćemo u narednom periodu sigurno imati ili ostavke ili oduzimanje mandata.

Comments are closed.