SIPA dostavila izvještaj Sudu i Tužilaštvu: Šta je pronađeno i izuzeto s KCUS-a o Covid pacijentima

Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) predali su jutros Općinskom sudu Sarajevo izvještaj o poduzetim radnjama i aktivnostima na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS), potvrđeno je za “Avaz” iz ove policijske agencije.

Krivična prijava

Inspektori ove agencije postupali su po naredbi Općinskog suda u Sarajevu tokom prošle sedmice. Riječ o četiri naredbe za izuzimanjem dokumentacije.

– Predati su izvještaji i prilozi izvještaja Općinskom sudu u Sarajevu i Tužilaštvu Kantona Sarajevo – rekao je Luka Miladinović, glasnogovornik SIPA-e, piše avaz.ba.

Pripadnici SIPA-e, podsjećamno, 5.jula su izuzeli dokumente o liječenju Palića i Hote, pacijenata koji su preminuli prije tri mjeseca u ovoj zdravstvenoj ustanovi pod vrlo čudnim okolnostima. Advokat porodice Palić i Hota Damir Koldžo 11. juna podnio je krivičnu prijavu protiv Sebije Izetbegović, direktorice KCUS-a i ostalih ljekara, zbog čega je Sud izdao naredbu da se ova dokumentacija i izuzme.

Aktivnosti ove policijske agencije obavljeni su pod nadzorom Tužilaštva KS koje je vodi istragu u vezi s teškim krivičnim djelima protiv zdravlja ljudi i zloupotrebe položaja ili ovlaštenja.

Saznajemo da je SIPA preuzela i predmete koji se tiču tretmana svih pacijenata koji su boravili u KCUS od otvaranja COVID odjeljenja pa do njegovog zatvaranja.

Kompletna dokumentacija

Ove aktivnosti su započele nakon što je 13 anesteziologa pisalo Upravi KCUS-a žaleći se na loše uvjete tokom liječenju Covid pacijenata. SIPA međutim, nije našla svu dokumentaciju koja se odnosi na dio oko formiranja posebnog Covid odjela i problema s kiseonikom i instalacijama.

Pitanje je i da li je izuzeta i kompletna dokumentacija koja se odnosi na navode članova obitelji da KCUS falsificira dokumentaciju pacijenata s ciljem da se zataška istina o načinu sm*ti.

Sada je na potezu Tužilaštvo KS, koje je još početkom aprila formiralo predmet KCUS, ali nije saslušalo sve aktere.

Comments are closed.