ŠEF DELEGACIJE EVROPSKE UNIJE U BiH PORUČIO VLASTIMA: “Ako hoćete u Evropsku uniju, morate se pobrinuti za migrante”

Šef Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini Johann Sattler, ambasadori Njemačke i Austrije u našoj državi, te brojni predstavnici međunarodnih organizacija stigli su na lokalitet Lipa kod Bihaća, gdje će se i sami na terenu uvjeriti u životne i boravišne uslove više stotina migranata i izbjeglica.

Njima su se u ovom obilasku pridružili i ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Selmo Cikotić, zatim predstavnici Službe za poslove sa strancima i premijer Unsko-sanskog kantona Mustafa Ružnić.

– Ogroman broj migranata i dalje boravi u šumama Unsko-sanskog kantona. Moram vas podsjetiti, ukoliko BiH želi biti član Evropske unije mora početi ispunjavati svoje obaveze, a jedna od tih obaveza je i humani pristup prema migrantima i osiguravanje smještaja. Naravno, moramo misliti i na sigurnost lokalnog stanovištva, te zbog toga je neophodno da se migranti rasporede širom BiH kako bi se smanjio pritisak na pojedine dijelove države, kazao je šef Delegacije EU u BiH Johann Sattler.

Većina migranata i izbjeglica su u proteklim danima izmješteni iz onog što je ostalo od nekadašnjeg prihvatnog kampa, na obližnju uređenu parcelu sa šatorima.

Nakon obilaska lokaliteta Lipa, upriličen je sastanak s gradonačelnikom Bihaća Šuhretom Fazlićem.

– Na sastanku se razgovaralo o aktuelnoj migrantskoj krizi u svjetlu stvaranja boljih uvjeta za boravak migranata u kampu Lipa, te zajedničkim NAP0RIMA da se ovaj kamp što prije izgradi i stavi u funkciju zbrinjavanja migranata koji i dalje borave na otvorenom i napuštenim prostorima. Grad Bihać je tri godine bio dio rješenja problema migrantske krize i spremni smo da aktivno učestvujemo u zbrinjavanju migranata koji nemaju adekvatan smještaj, ali “Bira” ni u kojem slučaju ne može biti ponovo korištena kao migrantski kamp – izjavio je gradonačelnik Fazlić, saopćili su iz Grada Bihaća.

Comments are closed.