Potpuni kolaps na KCUS-u, intervenisala policija. Nova pobuna anesteziologa, smijenjena Katica-Mulalić

Posljednih dana na Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu ponovo se odvija drama, objavljuje portal raport.ba.

Prema našim informacijama došlo je do nove pobune anesteziologa, a čak njih pet namjera dati otkaz. Razlog? Uvjeti i potezi menadžmenta na čelu sa direktoricom Sebijom Izetbegović.

Zbog svega se održavaju hitni sastanci kolegija, a pljuštale su i smjene.

Sve je počelo prije nekoliko dana kada je dr. Meldijana Omerbegović (anesteziolog) pravile konzilijarne nalaze pod šiform dr. Edina Gadže (anesteziolog) koji je na godišnjem. Kada je Gadžo za to saznao odmah negodovao jer ne želi da se njegov potpis nalazi pod dokumentima koje ne podržava. Zbog svega je dobio prijetnje te je pozvao policiju koja je intervenirala.

To je potvrđeno iz MUP-a KS.

“Tačno je da smo dobili poziv za intervenciju od dr. Gadže zbog neovlaštenog korištenja njegove šifre. Intervenirali smo i sačinili zapisnik te predmet proslijedili Tužilaštvu KS”, rekao je Mirza Hadžiabdić.

No, tu nije kraj drame.

S obzirom na to da na KCUS-u nedostaje kadra, prije svega anesteziologa, postalo je skoro nemoguće operirati. Zbog toga su se pobunili doktori, a menadžment nije mogao pronaći rješenje.

S obzirom na to da je još pet anesteziologa kazalo da će dati otkaz, krenuo je potpuni haos.

Zanimljivo je da je direktorica Izetbegović zbog svega smijenila šeficu Klinike za anesteziju Amelu Katicu – Mulalić. Ona je okrivljena za haos koji je nastao, a upućeni kažu da je pravi razlog ustvari njeno svjedočenje u aferi “KCUS”, koje je trajalo čak sedam sati. Iskaz je davala zbog korištenja tzv. ‘malina respiratora’ na KCUS-u te ogromne smrtnosti. Njen iskaz, prema nezvaničnim informacijama, ne ide u prilog dr. Izetbegović.

Na mjesto dr. Katice Mulalić postavljena je Meldijana Omerbegović, koja je ranije neovlašteno koristila šifru dr. Gadže.

No, tu nije kraj smjenama. Kako nam je rečeno, jutros je održan hitan sastanak koji je vido šef hirurških disciplina Nermin Granov. Na sastanaku je smijenjeno još pet glavnih sestara sa različitih klinika.

Također, anaesteziolozi koji žele dati otkaz pozvani su na razgovor kako bi se pokušali zadržati.

Comments are closed.