Čović: Rješenje su dvije izborne jedinice u FBiH, Bošnjaci neće pristati na izbor u Parlamentu

O modalitetima promjena Izbornog zakona i dosadašnjim pregovorima nakon sastanka u Banjoj Luci govorili su lideri HDZ-a i SNSD-a Dragan Čović i Milorad Dodik.

Čović je kazao kako prije 17. juna, godišnjice Mostarskog sporazuma, treba biti finaliziran dogovor sa SDA.

“Razgovora sa SDA više neće biti, mi smo ih iscrpili i treba preći u jednu višu fazu da vidimo da li smo to u stanju. Jasno je da dogovor mora doći u parlament i da u njemu trebaju odlučivati neke druge grupe ljudi. Naš jednostavan pristup je da kroz dvije izborne jedinice u FBiH bude osiguran legitiman izbor hrvatskog i bošnjačkog člana Predsjedništva”, izjavio je Čović te definirao kako govori hrvatski i bošnjački, a ne Hrvat i Bošnjak, što znači da može biti bilo ko.

Za Dom naroda FBiH je kazao kako modalitet treba osigurati prema posljednjem popisu stanovništva i napraviti takvu strukturu da legitimne predstavnike izaberu upravo ti ljudi.

On je kazao i kako je priča da mandati pripadaju strankama samo jedna finesa, da nije suština pregovora u tome.

“Za HDZ je prihvatljiv izbor člana Predsjedništva u Parlamentu, ali je gospodin Izetbegović zaboravio reći da je stav SNSD-a direktan izbor predstavnika. Ja sam rekao možemo, ali ćemo imati asimetriju RS – FBiH, asimetriju kako se bira predsjednik RS-a i predsjednik FBiH. I to je jedan od modaliteta koji bi bio prihvatljiv, ali nije realan da prođe kod bošnjačke strane. Ja sam to shvatio kao jedan taktički potez da prebacimo loptu na neki drugi teren”, izjavio je.

O ovoj temi Dodik je kazao da je konsenzus u RS-u da se član Predsjedništva bira neposredno i slaže se da to i dalje bude srpski predstavnik, što omogućava da se napravi i model da se može kandidirati i neko ko nije Srbin.

Comments are closed.