OVO SU 3 NAJOPASNIJA MESTA KADA GRMI! Meteorolog Nedeljko Todorović upozorava: Evo šta treba da uradite ako vas grmljavina zatekne napolju

Meteorolog RHMZ-a Nedeljko Todorović rekao je da sezona grmljavina traje od kraja aprila do početka oktobra, kao i da je maksimalan broj grmljavinskih oblaka krajem juna i u prvoj polovini jula.

Istakao je da grmljavinski oblaci nastaju za 5-10 minuta na nekom mikro mestu, po pravilu popodne.

“Prva stvar je preventiva. Ako se ide na bilo gde na otvoreno, da se gleda prognoza za grmljavinske oblake. Ako su već napolju da se ode do prvog čvrstog objekta kada se čuje prva grmljavina. Po grmljavini nikako ne treba biti na poljani, ni u vodi, niti uz usamljeno drvo”, rekao je on.

Dodaje da, ko se zatekne na otvorenom u prirodi, da nađe šiblje ili šikaru gde može da legne ili čučne.

“Samo da čovek ne štrči iznad ravnine”, rekao je on.

Profesor ETF-a u penziji Milan Savić rekao je da se po grmljavini treba sakriti u zatvoreni prostor, ili naći zaklon pored zgrada.

“Automobil je dobra zaštita, nikako otvoreni prostor. Treba izbeći prirodu ako se očekuje grmljavina”, rekao je on.

Stanovi koji su zaštićeni gromobranskom instalacijom su bezbedni, istakao je Savić i dodao da može da postoji problem kod nelegalne gradnje. Istakao je i da kompjutere i televizore treba zaštiti uređajima za prenaponsku zaštitu kako ne bi došlo do njihovog oštećenja.

Comments are closed.