Ko je vršio pritisak na inspektore da zapečate restoran Dodikove kćerke

Glavna zdravstvena inspektorica RS-a Milica Matijević izjavila je da Inspektorat ne pripada nijednoj političkoj opciji i ne dozvoljava da ih bilo ko uvlači u političke vrtloge. Ova izjava dolazi nakon vijesti da je inspekcija kaznila restoran u vlasništvu kćerke Milorada Dodika.

“Inspektorat Republike Srpske odgovorno stoji iza stava da, prema utvrđenom činjeničnom stanju, nema osnova za izricanje mjere zabrane rada restoranu ‘Agape’ u Banjoj Luci jer prema Zakonu o zaštiti stanovništa od zaraznih bolesti propisano je da se mjera zabrane rada izriče u slučajevima nepoštovanja propisane fizičke distance, radnog vremena i okupljanja u grupama većim od propisanih, već isljučivo za prekršajnu sankciju u vidu novčane kazne koja je u kontroli i izrečena”, pojasnila je Matijevićeva.

Ona je zamolila Gradsku upravu Banje Luke da ne zloupotrebljava inspektore, niti da ih uvlači u politička prepucavanja.

“Mi smo profesionalci koji odgovorno i savjesno radimo svoj posao i ne želimo da nas bilo ko uvlači u politiku. Imajući u vidu da su pojedine novinarske ekipe već čekale ‘spektakl’ ispred navedenog ugostiteljskog objekta, jasno je da je kontrola bila naručena”, naglasila je Matijević.

Iz Inspektorata poručuju da više od godinu dana inspektori danonoćno rade i sve to vrijeme nijedan objekat nije bio zaštićen, niti privilegovan.

“Isto tako, nedopustivo je da lokalna vlast u Banjoj Luci iskorištava gradske inspektore i naređuje pečaćenje bez osnova. Zakon jasno definiše šta je prekršaj za pečaćenje objekta, šta je prekršaj za novčanu kaznu. Molimo sve, bez obzira koliko imali godina da se ponašaju savjesno, odgovorno i u skladu sa zakonom, ovlašćenjima i epidemiološkim mjerama”, istakli su u Inspektoratu.

Gradska inspekcija sinoć je došla u kontrolu restorana “Agape”, koji se nalazi u sklopu tržnog centra “Delta planet”. U trenutku kontrole zatečeno je 11 gostiju na vanjskoj terasi koja ima šajbe i to otvorene, što je bio povod gradskoj inspekciji za inicijativu da se lokal zapečati.

“Da ne bude da sam se ućutala…U zatvorenom dijelu restorana nije bio niko niti je bilo dozvoljeno da se sjedi, dio koji je uslikan je terasa, na kojoj su bile otvorene šajbe. S obzirom da je to prekršaj, očigledno samo nama, bit ćemo sankcionisani”, napisala je Gorica Dodik, kćerka Milorada Dodika.

Inspektori republičke zdravstvene inspekcije, koja je i nadzorni organ gradskim/opštinskim inspekcijama, došla je na lice mjesta i utvrdila da nema osnova da objekat bude zapečaćen.

Comments are closed.