Kada pogledate nas i zemlje regiona, biće vam jasno kakav “zamah u gradnji” imamo (FOTO)

Pogledajte na karti ispod zemlje bivše Jugoslavije i mrežu autoputeva i brzih puteva. Zelena i plava boja su izgrađene dionice, dok je crveno u izgradnji. Kada pogledate nas i druge zemlje, sve je jasno kakav “zamah u cestogradnji” imamo.
Zelena i plava boja su izgrađene dionice, dok je crveno u izgradnji. Kada pogledate nas i druge zemlje, sve je jasno kakav “zamah u cestogradnji” imamo.Napomenimo samo da je od objavljivanja mape u RS puštena dionica 25 kilometara koja se nalazi između Laktaša i Prnjavora, a u Federaciji BiH 11 kilometra zeničke zaobilaznice.

A kamena temeljca, presječenih vrpci, obećanja, bilo ih je u posljednjih 20 godina na stotine, a rezultat je tek 219 kilometara autoputeva u državi! I tridesetak kilometara onih koji se grade, ali koji će, bez mostova, koji se ne grade, biti neupotrebljivi!
Da je brojka od 219 kilometara jako loša pokazuje i poređenje sa regionom – Hrvatska ima 1.306 km autoputa, Srbija 971 km, Slovenija 692 km, Sjeverna Makedonija 280 km…

Ništa bolja situacija nije ni sa gradnjom i/ili rekonstrukcijom postojećih magistralnih puteva.Toga praktično ni nemamo, pa onda nikoga ne treba da čudi što već godinama naši putevi nose oznaku kao najrizičniji za putovanja i što smo vodeći u Evropi po stopi smrtnosti na putevima.

No vratimo se na autoputeve čija gradnja teče tako sporo.

Najznačajniji projekat, i prvi kilometri izgrađenog autoputa koz BiH, vezani su za koridor Vc.
Kamen temeljac za ovaj autoput položen je 4. januara 2000. godine, a danas, 20 godina kasnije, imamo izgrađeno tek stotinjak kilometara autoputa i to na odvojenim dionicama – 81 kilometar autoputa od Zenice do Tarčina, krajnja sjeverna dionica autoputa od Svilaja do Odžaka dužine 11 kilometara, te dionica na jugu od Zvirovića do graničnog prelaza Bijača, duga 9,6 kilometara.

Nakon punih pet godina čeknja prošle godine je pušteno Inovih 11 kilometara autoputa na zeničkoj zaobilaznici, najzahtjevnijoj dionici na Koridoru 5C.

Gledajući ove brojke I dinamiku izgradnje uzaludno je i razmišljati o tome kada će biti gotova kompletna trasa, čija projektovana dužina kroz našu zemlju iznosi 330 kilometara!

I to su svi kilometri autoputa kroz Federaciju BiH – 113 kilometra.

U Republici Srpskoj izgrađeno je 106 kilometara autoputeva – autoput ‘9. januar’, koji povezuje Banju Luku i Doboj, u dužini 72 kilometra, i autoput koji povezuje Gradišku i Banju Luku, dug 32 kilometra.

Kilometri koji se grade?

U FBiH se trenutno grade dvije dionice se grade i u Hercegovini, Zvirovići – Počitelj, dužine oko 10 kilometara, te dionica Buna – Počitelj, dužine oko 7 kilometara, koja neće imati nikakvu funkciju, sve dok ne bude izgrađen most “Počitelj”, a njegova gradnja još nije počela.
Posljednja dionica u FBiH, dužine 1,4 kilometara, nalazi se na Savi, od Svilaja prema istoimenom mostu, uključujući i sam most.

U Republici Srpskoj je tek sredinom 2019. godine počela gradnja prvih kilometara na trasi koridora Vc. Riječ je o 6,1 kilometar dugoj dionici od Doboja prema jugu.

Obzirom na sve navedeno, da se zaključiti da gradnja autoputeva u BiH značajno stagnira od 2015. godine. Za to nema realnog opravdanja, jer su za većinu planiranih dionica osigurana kreditna sredstva. Naravno, tu su i pozamašna sredstva od putarine, piše 6yka.com.

Comments are closed.