Jasmila Žbanić i “Quo Vadis, Aida?” ipak nisu osvojili BAFTA nagradu

Jasmila Žbanić i “Quo Vadis, Aida?” sudjelovali su u utrci za dvije nagrade Britanske akademije za filmsku i televizijsku umjetnost (BAFTA) – u kategorijama Najbolji reditelj/ica i Najbolji strani film. Nažalost, naša rediteljica večeras nije osvojila nijednu nagradu.

Žbanić se se u kategoriji za Najbolju režiju takmičila se s Thomasom Vinterbergom (“Another Round”), Leejem Isaacom Chungom (“Minari”), Shannon Murphy (“Babyteeth”), Chloe Zhao (“Nomadland”) i Sarah Gavron (“Rocks”).

Nagradu je u ovoj kategoriji dobila Chloe Zhao.

S druge strane, u utrci za Najbolji strani film su pored “Quo Vadis, Aida?” ulestvovali i “Another Round”, “Dear Comrades!”, “Les Miserables” i “Minari”.

U kategoriji za Najbolji strani film nagrađen je “Another Round”.

Iako Žbanić nije osvojila nijednu BAFTA nagradu, sama nominacija predstavlja ogroman uspjeh za bh. rediteljicu i kompletnu domaću kinematografiju.

Rediteljica se prije dodjele BAFTA-e obratila javnosti kazavši kako nominacije za nagrade Britanske i Američke akademije predstavljaju veliki podstrek za film. U posljednjih nekoliko mjeseci priču o genocidu u Srebrenici pregledalo je nekoliko miliona ljudi iz svih dijelova svijeta, a film je do sada dobio više od 15 nagrada širom svijeta.

Podsjećamo, “Quo Vadis, Aida?” je još uvijek u utrci za Oscara. Ceremonija dodjele ove prestižne nagrade bit će održana 25. aprila 2021. godine, odnosno za dvije sedmice.

Comments are closed.