IMA U SRBIJI PA SE NE BRINU U VLADI FBIH? // Vlada FBiH nabavku vakcina svrstala među “ostale odluke i zaključke”

Iako Federacija još nema nijednu direktno nabavljenu vakcinu, to pitanje izgleda više ne spada među prioritete vlasti ovog entiteta. Naime, na sjednici Vlade Federacije BiH koja je danas održana u Sarajevu nabavka vakcina protiv koronavirusa tretirana je tek u među “ostalim odlukama i zaključcima”.

U saopćenju sa sjednice Vlade o nabavci vakcina, koje je trenutno jedno od najvažnijih pitanja za skoro sve zemlje svijeta, navedena je samo jedna rečenica.

“Vlada FBiH se upoznala sa informacijom o provođenju postupka ispitivanja tržišta, obavljenim pregovorima s proizvođačima vakcina i/ili ovlaštenim zastupnicima u svrhu nabavke vakcina protiv koronavirusa (COV-19) Zavoda za javno zdravstvo FBiH u periodu od 25. maja do 2. juna 2021. godine, a koju je prezentirao novoimenovani v.d. direktor ovog zavoda Siniša Skočibušić”, stoji u saopćenju Vlade.

Premijer Fadil Novalić nedavno je rekao da Federacija pokušava nabaviti 1,5 miliona vakcina, i to iz Kine, Rusije i Indije po pola miliona.

Nabavku ruske vakcine Sputnik V zapravo predvodi Kanton Sarajevo. Premijer KS Edin Forto kazao je krajem maja da je Vlada KS uspjela dogovoriti nabavku 200.000 Sputnik V vakcina (plus 300.000 doza za FBiH), te da bi prve doze, ukoliko bi ugovor bio potpisan, trebalo da dođu u junu, a riječ je o 20.000-30.000 vakcina.

Kada je riječ o kineskim vakcinama Sinopharm, Novalić je 31. maja, nakon sastanka sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Ji Pingom, rekao da je taj ugovor “u fazi potpisivanja”, ali bez navođenja konkretnih rokova.

Treća nabavka koju Vlada FBiH pokušava osigurati direktnim putem je također pola miliona vakcina AstraZeneca, od indijskog proizvođača, odnosno takozvani Covishield. Novalić je 29. aprila rekao da je ova nabavka “najbrža”. No, do danas nema preciznih informacija o tome kada će ove vakcine stići u BiH.

Podsjetimo da su vakcine koje se koriste u Federaciji stigle putem međunarodnog mehanizma COVAX, potom kao pomoć Evropske unije te kao donacija zemalja poput Srbije u Turska. Federacija nema još nijednu vakcinu nabavljenu direktnim pregovorima.

Comments are closed.