Evropska medicinska agencija: EMA: Izbjegavati vakcinu AstraZenece za starije od 60 godina

Potvrdio je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina te da su Francuska i Njemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta vakcina, odlučile izbjegavati AstraZenecu i za starije od 60 te im radije nude mRNA vakcine

Evropska medicinska agencija (EMA) saopštila je u nedelju 13. juna da bi zemlje trebale izbjegavati vakcinu AstraZenece protiv COVID-19 za starije od 60 godina zbog bojazni od rijetke pojave zgrušavanja krvi, piše Radio Slobodna Evropa (RSE).

EMA smatra vakcinu AstraZenece sigurnim za sve dobne skupine, no nekoliko zemalja članica Europske unije ga je prestalo koristiti za mlade ili ga je ograničilo na ljude od 50 do 65 godina.

Tu su odluku zemlje donijele nakon zabilježenih slučajeva stvaranja krvnih ugrušaka kod mlađe populacije.

Voditelj radne skupine EMA-e za COVID-19 Marco Cavaleri je kazao za Reuters da je njihovo stajalište i dalje da “u kontekstu pandemije korisnost vakcine premašuje moguće rizike”.

“No, s obzirom na to da zaraza jenjava i uzimajući u obzir da su mladi manje izloženi rizicima povezanim s COVID-19, smatramo da bi za njih bilo bolje da koriste vakcine razvijene mRNA tehnologijom, poput Moderne ili Pfizera”, rekao je Cavaleri.

Potvrdio je da se ta preporuka odnosi i na starije od 60 godina te da su Francuska i Njemačka, koje imaju na raspolaganju više vrsta vakcina, odlučile izbjegavati AstraZenecu i za starije od 60 te im radije nude mRNA vakcine.

Comments are closed.