Dodik: Podržat ću da Dan RS-a više ne slavimo 9. januara već 15. februara

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik rekao je danas da će podržati ideju da se Dan RS-a, umjesto 9. januara, obilježava 15. februara, kada Srbija slavi Dan državnosti.

On je ukazao da u BiH navode da RS ne može slaviti 9. januara zato što je to vjerski praznik.

Dodik je rekao da u RS-u ima sve više inicijativa da taj dan ostane krsna slava RS-a.

“Mi ćemo to obilježavati”, rekao je Dodik za Sputnjik.

Dodik je naglasio da njemu niko ne može zabraniti da tog dana ode u crkvu i učestvuje u službi u molitvi za Republiku Srpsku.

“A, šta mislite za ideju koju čujem ovih dana, da Republika Srpska utvrdi da je 15. februar Dan Republike Srpske, na isti dan kao i Srbija. Mislim da je to dobra ideja”, istakao je Dodik.

On je ukazao da će sa partnerima u Republici Srpskoj popričati i omogućiti da to pitanje bude riješeno.

“Ako su oni (Bošnjaci) povrijeđeni, pa ne može 9. januara, da li će im smetati 15. februar? To je dan Prvog srpskog ustanka, a i mi u Republici Srpskoj smo Srbi”, poručio je Dodik.

Podsjetimo, Ustavni sud BiH je prije dvije godine proglasio 9. januar neustavnim, odnosno poništio dio člana Zakona o Danu Republike Srpske koji glasi “na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike“.

Od tada entitetske vlasti RS-a obilježavaju neustavan Dan RS-a 9. januara uz paradiranje kroz Banju Luku i održavanje svečane akademije.

Comments are closed.