Crta li Čović nove mape trećeg entiteta? Objavljeni dijelovi rezulocije HNS-a kojom se traži preustroj Federacije BiH

Za petak je zakazana sjednica Hrvatskog narodnog sabora (HNS), koji je politička platforma HDZ za gušenje opozicije i artikuliranje stavova “hrvatskog korpusa”.

Sjednica je zakazana u trenutku kada međunarodna zajednica vrši ozbiljan pritisak na političke lidere da naprave izmjene Izbornog zakona BiH, ali prema svemu sudeći ne po principima kako to zamišlja Dragan Čović i HDZ.

Ambasada SAD u BiH u nekoliko navrata je istakla da su nužne izmjene Ustava BiH kao i da tzv. “legitimno predstavljanje” nije u skladu sa pravnim regulativima EU.

Diplomatski šamar za Čovića stigao je i iz Vlade Njemačke koja je jasno odgovorila da “legitimno predstavljanje” oni ne podržavaju.

Zakazana sjednica HNS-a bavit će se upravo izbornim zakonom ali i reorganizacijom FBiH. O tome je danas izvijestio Večernji list izdanje za BiH.

“Ovo zasjedanje dolazi i ususret očekivanim razgovorima političkih predstavnika Hrvata i Bošnjaka s dužnosnicima američke i europske administracije, ali i rada Međuresorne radne skupine koja se bavi pitanjima izbornih i ustavnih reformi. Na posljednjem, osmom zasjedanju u januaru 2019. usvojena je deklaracija u kojoj je istaknuto kako su unitarni i separatistički ciljevi i interesi ‘nespojivi i izravno se suprotstavljaju temeljnim načelima i modelima Daytonskog sporazuma te bi u njima trebalo tražiti glavne uzroke nefunkcionalne i nestabilne daytonske BiH’”, navodi ovaj list.

Oni donose i dio rezolucije koja bi trebala biti usvojena na sjednici HNS-a, a kroz koju HDZ želi utabati put za treći entitet.

“Rješenja za akutne i kronične krize treba tražiti povratkom Daytona i njegovih temeljnih načela konstitutivnosti i međusobne jednakosti konstitutivnih naroda. Da bi BiH nastavila i uspješno završila svoj euroatlantski put, odnosno postala punopravna članica EU-a i NATO-a, potrebno je pristupiti takozvanoj bruxelleskoj nadogradnji daytonskih temelja, odnosno ustavnim, zakonskim i institucionalnim promjenama na načelima federalizma, decentralizacije, supsidijarnosti i legitimnog političkog predstavljanja, kako su utvrđena u rezolucijama Evropskog parlamenta 2014. i 2017.” navedeno je u dokumentu, prenosi Večernji.

Ističu da to, po HNS-u BiH, podrazumijeva novu i racionalniju administrativnu i teritorijalnu organizaciju zemlje koja će podjednako obuhvatiti sve tri sastavnice naroda.

Comments are closed.