“Četvorka” i samostalni zastupnici danas ruše Vladu u Sarajevu koja je već pala

Skupština Kanton Sarajevo danas će održati sjednicu na kojoj će se glasati o nepovjerenju aktuelnoj Vladi Kantona Sarajevo, koja je suštinski pala prošle sedmice kada je Mario Nenadić podnio ostavku na funkciju premijera.

Sjednica počinje u 10 sati sa samo jednom tačkom dnevnog reda, a nova većina okupljenja oko “Četvorke“ odnosno Naroda i pravde, Naše stranke, SDP-a i NBL-a uz podršku samostalnih/nezavisnih zastupnika, te Aljoše Čampare i Admele Hodžić koji su napustili Klub SDA trebala bi da konačno sprovede u djelo ono što je poznato od 9. oktobra kada su predali zahtjev sa 18 potrebnih potpisa za rušenje vlade.

“Radi se o vraćanju dostojanstva i odgovornosti političkom djelovanju u Kantonu Sarajevo. Problem aktuelne Vlade nije samo što radi loše, već što često uopšte ne radi ili radi na štetu građana. To je ono što je nedopustivo i u normalnim, a pogotovo u okolnostima u kojima živimo. Građanima i građankama želimo vratiti nadu da Sarajevo ne samo da zaslužuje, nego i može bolje te da svi u njemu možemo osigurati sebi kvalitetnije uslove za život, bez obzira na to koju političku opciju podržavamo pa čak i ako smo apolitični“, saopćeno je prilikom predaje zahtjeva prošlog mjeseca.

Prošle sedmice premijer Mario Nenadić podnio je ostavku na funkciju premijera i time srušio Vladu KS. Mnogi ovaj potez smatraju kao populističkim uz komentare da SBB sam ruši vladu kako jer bi ih “Četvorka“ svakako i formalno srušila.

Ipak Nenadić je poručio da on ostavkom želi ubrzati proces uspostave nove vlasti rekavši da niko u procesu nije bio netolerantan te da su izjave opozicije bile vrlo prihvatljive, logične i opravdane. Odbacio je tvrdnje da ostavkom komplikuje procese jer, prema njegovim riječima, ovako daje određenu podršku novoj većini.

“Procijenio sam da na ovaj način potvrđujem da podržavam proceduru u koju je krenula novoformirana većina u Skupštini Kantona i jednostavno želim da na ovaj način dam podršku i da kažem da Kanton mora konačno početi poštovati demokratske principe. Ja kao premijer smatram da je ovo čin moje odgovornosti i jednog morala. Svjestan sam da Skupština može nastaviti proceduru nepovjerenja, i ja ću na sjednici 23. ponoviti svoju odluku”, kazao je Nenadić.

Uoči današnje sjednice ostavku je najavio i predsjedavajući Skupštine KS Mirza Čelik (SDA). Na osnovu saznanja portala Klix.ba, za Čelika se svakako pripremala smjena u režiji Kluba Bošnjaka Skupštine KS.

Nakon velike pobjede na lokalnim izborima u nekoliko sarajevskih općina, “Četvorka” uz podršku nestranačkih zastupnika nastavlja s aktivnostima uspostavljanja Vlade Kantona Sarajevo koja je srušena početkom ove godine.

Tada su “Šestorku” srušili zastupnici SDA uz podršku SBB-a i DF-a koji su do tada činili koaliciju sa strankama današnje “Četvorke”.

Comments are closed.