Bisera Turković, vjerovatno nesvjesno, oplela po Selmi Cikotiću: “Nije fer…”

Ministrica vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Bisera Turković (SDA) gostovala je sinoć na Hayat televiziji gdje je između ostalog govorila o migrantskoj krizi. Ministrica je, želeći da zvuči što stručnije i profesionalnije, govorila o „distribuciji“ migranata, kao da je riječ o distribuciji električne energije, misleći vjerovatno na nejednaku raspoređenost migranata u BiH.

„Nemamo jednaku distribuciju migranata na području cijele BiH. Mi imamo ulaske iz Srbije i bilo bi logično da budu zadržani blizu granice ili na samoj granici. Da se tu vrši selekcija, da li vraćati u Srbiju ili tražiti drugu soluciju“, rekla je Turković.

Onda je, vjerovatno nesvjesno, ministrica Turković oplela po svom stranačkom kolegi, odnosno ministru sigurnosnosti Bosne i Hercegovine Selmi Cikotiću (SDA).

„Vrši se pritisak ponovo na Biru. Da se aktivira. I da se smještaju u području Tuzle. Ne samo sa strane bh. političara nego i međunarodnog faktora. Smatram da to nije fer i da tako ne možemo rješavati migrantsku krizu“, poručila je Turković.

Pritisak na vlasti u Unsko-sanskom kantonu (USK) da se migranti smjeste u Biru vrši upravo ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić. On je prije nekoliko dana izjavio da 1.100 migranata treba biti smješteno u Biru. Cikotić je u četvrtak na N1 televiziji otvoreno poručio da bi kamp Lipa mogao biti pripremljen za smještaj migranata do aprila 2021. godine, ali „da se do tada moraju izmjestiti u kamp Bira“.

Šta se to desilo Biseri Turković pa da udari na svog stranačkog kolegu i odgovornost za dramatičnu situaciju s migrantima prebaci i na SDA nije poznato, ali je pohvalno što ministrica Turković – makar i nesvjesna onog što govori – može kritikovati kadrove stranke iz koje i sama dolazi.

Biseri je sve u SDA oprošteno. Od nje se očekuje gafovi, što bi rekao predsjednik SDA Bakir Izetbegović.

(PRESS)

Comments are closed.